Jak udělat NKÚ a nezblázdnit se

Napsal/a Raven V. Darkwood     Rubrika: Zeleným inkoustem, Zmijozel

Vánoce už jsou dávno za námi a jsme teď už skoro 14 dní zpátky ve škole. Jeden by řekl, že člověk bude mít ještě pořád dostatek energie v zásobě, aby mohl nějak normálně fungovat. Ale to byste nemohli být v páťáku a připravovat se na zkoušky NKÚ. Hned po návratu do školy mě zavalilo tolik úkolů, že mám chuť je všechny rituálně spálit v krbu u nás ve spolce a vyhlásit si další prázdniny, které budou trvat tři měsíce.

Ale, všechny nás to jednou čeká. Některé z nás dříve než jiné, proto jsem pro vás (a i pro mě, v zájmu zachování zdravého rozumu) vytvořila pětibodový sytém. Jak udělat NKÚ a nezblázdnit se:

1. Učit se v průběhu roku – ono se to řekne. Nikomu se do zbytečného opakování nechce, máme dost povinností a starostí i bez studování navíc. Ale zjistila jsem, že se to vyplatí. (Pokud ovšem nejste génius co by si všechno pamatoval). A taky je důležitý zaměřit se hlavně na předměty, ze kterých chcete dělat NKÚ a o kterých víte, že je využijete. Nabírat si zbytečně předměty, o které pak už nikdy nezavadíte, je o zdraví.

2. Spánek (haha) – dopřávat si pohodlný a dlouhý spánek je ta nejlepší věc, protože se pak cítíte odpočatí a do hlavy se vám toho vejde víc. Pokud se ale učíte do noci, nebo jste noční sovy a v noci jste živější než přes den, tak máte problém. Věřte mi, znám to. Nabízí se teda možnost zajít si na ošetřovnu, aby vám tam namíchali nějaký lektvar pro klidný spánek, protože přece jenom, čas od času se fakt musíme vyspat.

3. Jídlo – a tím samozřejmě nemyslím, abyste se přecpávali. Nebo abyste si k učení nosili haldy jídla a po chvíli odpadli do jídelního kómatu. Ale je potřeba na jídlo nezapomínat, protože, stejně jako spánek, s jídlem vám to bude lépe myslet.

4. Nestresovat se – zbytečně si z toho nedělejte starosti. Sice je potřeba se učit, ale můžete se zařídit podle motta „Udělali to i hloupější přede mnou, tak proč ne i já?“

5. Odreagovat se – nemůžete se pořád jen učit a učit, protože by vám z toho přeskočilo, takže si najděte něco, co vás baví. Co vám pomáhá se lépe soustředit, nebo při čem se, když už nic jiného, alespoň pořádně odreagujete a hurá do toho. Klidně si čas od času udělejte i pauzu, třeba týden, kdy se nebudete učit. Zaručeně vám to prospěje.

Snad to někomu v budoucnosti pomůže a mě nezbývá nic jiného, než dát na vlastní slova a pokusit se podle tohohle kodexu fungovat.
(Ať tak či tak, stejně se nemůžu dočkat, až budu mít po zkouškách).

Tagy: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par