Bolí NKÚ?

Napsal/a Korespondenti     Rubrika: Havraspár, Hnízdo, Nad šálkem kakaa

Zatímco my všichni ostatní jsme si užívali krásného předprázdninového počasí, tři naši spolužáci prožívali po tři červnové týdny hotová muka. Ano, tito tři nešťastníci skládali zkoušky Náležité kouzelnické úrovně, neboli NKÚ. Ale to už je osud těch, kteří dojdou až do 5. ročníku. Tentokrát to byli Lucia Lex Liu, Rodriguez Crillons a Alex Petrov.

Jestli jste někdy v té době namísto opalování u jezera zavítali do kolejní místnosti, mohli jste pozorovat tři shrbené postavy s rozježenými vlasy, jak nepříčetně zírají do nějakého pergamenu a cosi si v něm špičkou hůlky barevně označují. Všude kolem sebe mají rozložené haldy knih se spoustou různobarevných záložek a co chvíli v některé divoce listují. Modré obr-hrnky se zbytky zasychajícího kakaa se hromadí na stolech… Tak vypadá svědomitá příprava na NKÚ, vážení.

Kolik vzdechů a lamentací tu zaznělo, když vyčerpaní adepti NKÚ ztráceli síly i nervy…Dokonce ještě dnes, kdy zkoušky dávno skončily a čeká se jen na úřední sovy, které mají Lucii, Rodovi a Alexovi doručit výsledky, se tam u stropu vznáší jejich vybledlé červnové výkřiky. Pokud zajdete do kolejní místnosti někdy, když tam nikdo není a je tam úplné ticho, zkuste se pozorně zaposlouchat. Možná že stejně jako já zaslechnete zbylou ozvěnu zoufalého kvílení našich enkáúčkářů, nebo najdete nějaký zapomenutý kousek pergamenu s jejich zoufalými vzkazy…

„Začíná nám NKÚ… *polk* Mám čtyři zkoušky… *polk* Já to nedááám! *brek* “
Co to je za roztřesený hlas? Že by jindy tak suverénní prefekt, Rodriguez Crillons?

„Začala NKÚ. Mám pět zkoušek. *polk* To nedám. *brek*“
To se ozval hlas Lucie Lex Liu.

Chcete-li znát odpověď na otázku z názvu článku…fakt to chcete vědět? No, prosím:
„Je to esej a test… Bolí to strašně. Je to obtížné. Jsem už v půlce, skoro v půlce. Achich ach…“ – takto úpí Rodriguez Crillons.

Jediný Alex Petrov, ačkoli skládal zkoušek dokonce šest, zachovával chladnou hlavu.
„Rode, z některých témat nejsem také příliš nadšený. Nic s tím ale nenadělám, budu se s nimi muset nějak poprat,“ můžeme číst na zažloutlém útržku pergamenu, dosud připíchnutém modrým připínáčkem na zdi. Svým kolegům se Alex snažil dodat odvahy: „Hlavně nepanikařte a držte se!“

Zejména psychicky labilní Rod stál ale několikrát na pokraji úplného zhroucení, dokonce zapomněl česky:
„Uch, bylo fen snašifé, móf snašifé.
Už mi z toho hrabe – ale pozor, zbývá už jenom jedna esej!“

Ale  pak jednoho dne byly všechny eseje přece jenom odevzdány. Nakonec všichni tři přežili ve zdraví, a to je přece hlavní, ne? Ovšem na výsledky si musíme ještě počkat. Někdy v těchto dnech by mohly soví poštou přijít!

Rozhodla jsem se, že se našich modrých enkáúčkářů zatepla vyptám na jejich dojmy z právě absolvované životní zkoušky. Zde jsou jejich první slova po skončení NKÚ:

Lucia Lex Liu: „Tak už to mám za sebou. Hm. Tak nevím, no.“
Alex Petrov: „Tak už to mám také všechno za sebou. Ze začátku jsem neměl ani chut‘ něco psát, ale ted‘ bych nejraději pokračoval. To se divíte, co? Nějak mě ty eseje prostě chytly a asi mi to bude chybět.
Co se týče samotných testů, tak se raději zdržím komentáře. Eli, výsledky se teprve dozvíme a alespoň pro mě to bude menší „katastrofa“. Jinak článek do novin je docela dobrý nápad, vyzpovídaný jsem už dlouho nebyl.“
Rodriguez Crillons: „Jo, ať už to dopadlo jakkoliv… Pokud možno, aby to dopadlo na N…
Děj se vůle boží a Lobberova.“

A zde je pár otázek položených s odstupem několika týdnů, a samozřejmě odpovědi Roda, Lucie a Alexe:

1. Rode, ty jsi skládal čtyři zkoušky. Podařilo se mi vypátrat, že šlo o Obranu proti černé magii, Přeměňování, Kouzelné formule a Nauku o společnosti. Proč sis vybral právě tyto předměty?

Rodriguez Crillons: Protože jsem si žádné jiné ani vybrat nemohl? Ne, byla mi nabídnuta tato čtveřice, protože žádné jiné jsem nevystudoval a z létání se zkoušky prozatím neskládají.

Luci, ty jsi skládala pět zkoušek. Podařilo se mi vypátrat, že šlo o Démonologii, Přeměňování, Lektvary, Nauku o společnosti a Numerologii. Proč sis vybrala právě tyto předměty?

Lucia Lex Liu: NKÚ můžeš skládat jen z těch předmětů, z nichž máš vystudovaných buď pět ročníků, pokud je předmět už od prváku a nebo tři ročníky, pokud jej studuješ do třeťáku. S ostatními předměty jsem se v průběhu studia rozloučila, takže mi k NKÚ zbylo jen těchto pět. Démonologie je neobyčejně zajímavý předmět. Je příbuzný s Obranou proti černé magii, ale na druhou stranu nabízí podrobnější studium démonů, andělů a tak dále. Stojí za to si z tohoto oboru prostudovat pár knížek. Dobré znalosti z Přeměňování by měly patřit k výbavě každého kouzelníka; navíc je to i praktická dovednost. Potřebuješ honem sekáček na maso, tak si ho přeměníš. Lektvary jsou má tajná láska. Kotlíky, fujtajxly atd., to je moje! Nauku o společnosti jsem si vybrala proto, že jde o neobyčejně zajímavý předmět, který mi v ledasčem otevřel oči. Dozvěděla jsem se tu mnoho o psychologii, ekonomii a tak dále. Nu a Numerologie? Inu, tu jsem si kdysi zapsala jen tak pro představu, abych věděla, co od toho čekat. Nemůžu říct, že by mne nějak extra bavila, ale když už jsem odchodila všechny tři ročníky, tak proč si tu zkoušku nezapsat …

Alexi, ty jsi skládal šest zkoušek. Podařilo se mi vypátrat, že šlo o KF, OPČM, L, P, A a POKT, tedy  Kouzelné formule, Obranu proti černé magii, Lektvary, Přeměňování,  Astronomii a Péči o kouzelné tvory. Proč sis vybral právě tyto předměty?

Alex Petrov: Přiznám se, že nějakou podobnou otázku v úvodu jsem očekával. Nepatřím zrovna mezi studenty, kteří měli ve svém výběru už předem jasno.
Dlouho jsem zvažoval, které předměty budou pro mě na třetím stupni studia důležité a chtěl se jim i v budoucnu věnovat. Proto jsem si vybral onu zmiňovanou šestici, i když samotný výběr nebyl vůbec jednoduchý.

2. Litoval/a jsi během zkoušky u některého předmětu svojí volby? Co bylo pro tebe nejtěžší? A co nejsnadnější?

Rodriguez Crillons: Nelitoval. Ačkoliv esej z přeměňování a NOS byla skutečně odpudivá a test z NOS byl rovněž velice zákeřný, zvláště v otázkách z ekonomie, které jsme my neprobírali kvůli posunování ročníků. Nicméně, patří to k těm zkouškám, takže… Nejlehčí byla naopak obrana, na tu jsem byl připraven skvěle a skutečně mi nedělala potíže.

Lucia Lex Liu: Nejtěžší asi bylo odevzdat všechny testy včas. Máš na to jen pár minut, takže opravdu musíš rychle přemýšlet. Třeba u Numerologie se mi spletla všechna čísla, takže tam to jistojistě nedopadlo dobře. Na druhou stranu, opravdu mne bavila esej z Démonologie, kde jsem měla popsat historické záznamy o působení démonů. Vždycky mne zajímaly legendy a tajemno, takže jsem měla o čem psát.

Alex Petrov: Kdepak, moje volba byla zcela jasná. Když už se pro něco rozhodnu, stojím si za svým alespoň co se učení týče. Nejtěžší pro mě asi bylo všechno si pečlivě naplánovat a časově rozvrhnout.
Bál jsem se, že se nestihnu dostatečně připravit a některý předmět budu muset odbýt. K tomu naštěstí však nedošlo, i když všechno nedopadlo tak, jak bych si přál.
Počáteční nervozita, množství prosezených (proležených) hodin v knihovně a hlavně minimum spánku mi to také dvakrát neulehčily. Navíc venku bylo tak krásné počasí a prázdniny ještě přede dveřmi, skutečně povedené podmínky.
Pokud tě vážně zajímá, co bylo nejsnadnější, tak opravdu nevím. V tom zmatku ti připadá těžké snad úplně všechno a sama ani pořádně netušíš, kam dřív skočit.

3. Jakou formu vlastně zkoušky NKÚ mají? Je to u všech předmětů stejné? Slyšela jsem něco  o eseji a testu – jaká délka eseje je požadována a jak dlouhou dobu máš na vypracování? Mohli jste si vybrat z několika témat? A pokud jde o test – kolik času bylo na něj? A kolik asi otázek jste dostali? Byly tam možnosti (a,b, c…), nebo jste museli odpovídat vlastními slovy?

Rodriguez Crillons: Tákže, zkouška je složena z testu na deset otázek, který je průžezem učiva za celou dobu studia, na výběr máš dvě až čtyři odpověďi. V časovém limitu 7 minut. Esej – tady vypracuješ zadané téma, minimální délka je pergamen A4. Celkově jsme na zkoušky měli asi tři týdny.

Lucia Lex Liu: Zkouška se skládá z testu a eseje. Na test máš asi sedm minut a odpovídáš na deset otázek tak, že zakroužkuješ jednu ze čtyř možností. Zajímavé bylo, když jedna spolužačka místo kroužkování odpovědi zaškrtla. Komise jí to pak nechtěla uznat, ale nakonec si to snad rozmysleli. Nechtěla bych být v její kůži. Na esej, která má mít zhruba pergamen a čtvrt, jsme dostali několik týdnů, abychom si mohli vše v klidu promyslet. Téma jsme dostali jen jedno a bylo na nás, jak jej pojmeme. Na začátku každé eseje jsem si pomyslela: „Roweno, o čem jen budu psát na jeden a čtvrt pergamenu?”, ale pak jsem nevěděla, kdy skončit.

Alex Petrov: To jsi zaslechla správně. Každá zkouška se skládala z eseje a testu, případně praktického cvičení. Téma si každý dopředu vylosoval. Nemohl tedy nastat případ, že by třeba dva studenti psali stejnou práci na jedno téma.
Rozsah závisel na zkušební komisi, která většinou požadovala alespoň jeden list pergamenu. Testové otázky byly omezeny časovým limitem sedmi minut a vždy se vybíralo z několika možností, takže odpovídat vlastními slovy nebylo vůbec třeba.
Možná si řekneš, že zvládnout deset otázek v průběhu sedmi minut je úplná hračka, ale opak byl pravdou. Některé byly tak zapeklité, že mě dokonale zmátly.
Když k tomu přidáš třeba i výběr z devíti nabízených odpovědí u otázky, máš co dělat, abys je všechny stačila přečíst. Po vypršení časového limitu jsi jen ráda, že už to máš konečně za sebou.

4. Jak ses na zkoušky vlastně připravoval/a? Prozradil/a bys ostatním nějaké triky, jak dostat spoustu učiva do hlavy? Používal/a jsi nějaké životabudiče nebo mozkobystřící lektvary?

Lucia Lex Liu: Tak určitě musíš mít dobré poznámky, ze kterých se budeš učit. A samozřejmě pomáhá korbel kakaa a někdo, s kým se můžeš učit. Já jsem si připravila plán, kolik kapitol si přečtu který den a učila jsem se s Rodem, kterému jsem plán připravila také. Mrzelo mne ovšem, že se se mnou nechtěl učit pět hodin denně a můj pracně vytvořený rozvrh zahodil se slovy, že se půjde raději podívat ven.

Rodriguez Crillons: V podstatě jsem si před testem zopakoval učivo z minulých let z mých poznámek a podklady pro esej hledal v knihovně. Ne, já podvádět nemusel, jsem přeci z Havraspáru.

Alex Petrov: Asi tě zklamu, ale žádné povzbuzující prostředky jsem nepoužíval. Snad jedině pomerančový džus, bez kterého bych se prostě neobešel a také jsem často chodil ven na vzduch provětrat si hlavu. Dříve mě hodně motivovala Sheila, ale to už je minulost.
Jinak jsem se připravoval asi jako každý jiný. V knihovně jsem trávil dvakrát více času než obvykle, svými výpisky popsal snad stovky pergamenů a asi tě nepřekvapí skutečnost, že mojí jedinou „přítelkyní“ se stala hromada učebnic.

5. Jak bys s odstupem času svůj výkon zhodnotil/a? Myslíš, že jsi ve všech předmětech uspěl/a?

Lucia Lex Liu: Ráda bych řekla, že ano. Ale nejsem si tím úplně jistá. Vím, že třeba v té Numerologii mám určité mezery. Nechám se překvapit. Ale skromně doufám v ucházející výsledky.

Rodriguez Crillons: Věřím, že jsem dostal alespoň za P, i když zpětně v přeměňování vidím obrovské nedostatky v eseji, asi jsem ji měl přepsat. Jsem teď akorát děsně nervózní.

Alex Petrov: Klidně bych mohl říct, že jsem výrazně zklamal než nějak uspěl. Alespoň výsledkově to tak vypadá. Nezáleží jen na mně, ale hlavně na zkušební komisi.
Můžeš si myslet, že jsi odvedla skvělou práci, ale ostatní to mohou vidět úplně jinak. Určitě ale nejsem se sebou spokojený, stačí si vzpomenout na zkoušku z POKT.
Praktická část dopadla ještě dobře, ale ten můj kolaps při testu si budu vyčítat až do konce života. Ještě ted‘ se stydím ukázat před paní profesorkou Essaouir, musel jsem ji pořádně zklamat.
V budoucnu musím na sobě hodně zapracovat. Nechtěl bych podobný výpadek zažít jako tomu bývá třeba v různých sportovních aktivitách. Jednou jsi prostě nahoře, podruhé zase dole. Nemůžeš si všechno naplánovat, to ani nejde.

6. A co plánuješ dál? Jaké předměty chceš studovat v 6. a 7. ročníku? Přemýšlel/a jsi už o tom, jakému povolání by ses chtěl/a jednou věnovat? Volil/a sis předměty pro NKÚ s ohledem na to? Který z absolvovaných předmětů považuješ za nejdůležitější pro svou budoucnost – a proč?

Lucia Lex Liu: Nu, dál budu určitě pokračovat v Lektvarech a Přeměňování. Poté plánuji dostudovat Létání a některé nižší ročníky předmětů, které jsem doposud nestudovala. Ale uvidím u zápisu, jaká pěkná nabídka na mne vypadne.
Rodriguez Crillons: No, rád bych pokračoval v předmětech, které jsem dostudoval – OPČM, KF, P, dále Přemisťování a… Dál se uvidí. Rád bych potom ještě studovat na Univerzitě v Toledu – snad geomagii a diplomacii, jako rodiče, kteří mají perfektní práci. Asi bych chtěl jít v jejich šlépějícch…
Alex Petrov: Nechceš mě snad zahltit tolika otázkami najednou, vid‘? Mohla by jsi mě úplně potopit a už bych se nemusel znovu nadechnout. Jsi strašně zvědavá, ale nemám ti to za zlé.
Prozradím jen to, že bych chtěl v posledním ročníku vyzkoušet post praktikanta. Tím už o své budoucí profesi napovídám ale hodně, takže více ze mne nedostaneš.

7. Zažil/a  jsi během NKÚ také nějakou veselou příhodu, kterou bys prozradil/a čtenářům?

Lucia Lex Liu: Nu, veselou příhodu … jednu bych měla, ale nemyslím si, že by se s ní chtěl její aktér příliš chlubit. To jsme takhle před testem z Přeměňování čekali s Rodem na chodbě a zrovna za ním přilétla jedna z jeho obdivovatelek. A dřív než stihl cokoliv říct nebo udělat, vlepila mu na tvář pěknou růžovou pusu. Jenže ona ta rtěnka vůbec nešla dolů! Takže musel celé tři dny, chudák, chodit s obtisknutými rty na tváři; ještě taková jedovatá barva to byla. Mohu ti říct, že jsme se mohli smíchy potrhat.
Rodriguez Crillons: Jestli považujete za veselou příhodu hysterický záchvat Lucie Lex Liu po zkoušce z přeměňování, když si uvědomila, že v eseji zapomněla napsat tečku za poslední větou, tak pak ano.
Alex Petrov: Veselých příhod zažiješ spoustu a ani zkoušky nejsou výjimkou. Na některé vzpomínám docela rád, spojím si s nimi celý jejich průběh. Ted‘ přemýšlím, o kterou z nich bych se mohl případně podělit.
Netušíš, co by čtenáře skutečně pobavilo? Mám nápad, uděláme to jinak. Kdyby někdo přímo dychtivě toužil po nějaké veselé (klidně i trapné) příhodě, pošli ho klidně za mnou a o zbytek se už postarám sám.

8. Co bys vzkázal/a nebo poradil/a těm, které zkoušky NKÚ teprve čekají?

Lucia Lex Liu: Pořiďte si kýbl, abyste si následně měli kam dát nervy!
Rodriguez Crillons: Je to horší, než si myslíte.
Alex Petrov: Učit se, učit se, učit se! Pro někoho je to pořádná otrava, ale každý tím přece musí projít. Pokud mohu tedy skutečně něco poradit, rozhodně se ničím zbytečně nerozptylujte.
Naučíte se tak mnohem více, než když budou vaše myšlenky bloudit kolem osob opačného pohlaví (sám dobře vím, o čem mluvím). Zkuste si zapamatovat i nějaké zajímavosti, které nejsou přímo v osnovách.
Když je u zkoušek zrovna nevyužijete, rozhodně se vám v budoucnu budou zcela jistě hodit. Nikdy se předem nevzdávejte a tvrdě bojujte. Jen tak můžete být úspěšní a na své výsledky i právem hrdí.

Za rozhovor děkuje Eliomys Molly Dormousová, zatím naštěstí teprve 3. ročník:)

Po sepsání tohoto článku přiletěly sovy s výsledky NKÚ. Doufejme, že to mají Rodriguez, Lucia a Alex v kapse.

Tagy: ,

2x Komentováno

  1. Carlotta Reyer Píše:

    Asi se začínám třást..

  2. Jennifer Ryanova Píše:

    Hh, už ‚jen‘ 4 RL měsíce 😀

\par