Kohoutek a slepička, aneb Kouzelnické peníze a jak to s nimi je

Napsal/a Kyera Dayns     Rubrika: Nebelvír, Ze života studenta

Kohoutek a slepička šli spolu do obory na oříšky. Kohoutek řekl: „ Co kdo z nás najde, o to se s druhým napůl rozdělí.“ Slepička přikývla a začala hrabat. Hrabala a hrabala, až vyhrabala jadýrko. Spravedlivě se o něj s kohoutkem rozdělila. Potom vyhrabal jadýrko kohoutek. Kohoutek byl ale lakomý a chtěl jadýrko rychle zhltnout, aby o tom slepička nevěděla. Jenže jadýrko mu uvízlo v krku a tak začal naříkat: „Slepičko, slepičko, běž honem, přines mi vodu, nebo umřu.“ Jak to řekl, převalil se nožkama vzhůru.

Slepička se rozběhla ke studánce a začala prosit: „Studánko, studánko, dej vody mému kohoutkovi, leží tam v oboře, nožky má nahoře, bojím se, bojím, že umře.“ Studánka odpověděla: „Dala bych ti vody pro kouhoutka, ale nemůžu. Má voda je otrávená a nemám peníze, aby jsem si koupila čističku. Běž slepičko, běž do mincovny a popros je o 5 Galeonů, 20 Srpců a 2 Svrčky.“ Slepička poděkovala a běžela do mincovny.

Slepička doběhla k mincovně a řekla: „Mincovno, mincovno, dej mi penízky pro studánku. Studánka, ta si koupí čističku a dá vody mému kohoutkovi. Leží tam v oboře, nožky má nahoře, bojím se, bojím, že umře.“ Mincovna odpověděla: „Dala by jsem ti peníze pro studánku, ale nevím jaké peníze potřebuje.“ Slepička pokračovala: „Studánka potřebuje 5 Galeonů, 20 Srpců a 2 Svrčky.“ Mincovna: „Nemám na tyto mince dostatek materiálu, musíš zaběhnout do dolu na stříbro, do dolu na zlato a ještě do dolu na železnou rudu.“ Slepička poděkovala a běžela dál.

Tak slepička zaběhla do dolu na stříbro a zvolala: „Dole, dole, dej stříbro pro mincovnu, mincovna dá penízky studánce, studánka koupí čističku a dá vody mému kohoutkovi. Leží tam v oboře, nožky má nahoře, bojím se, bojím že umře.“ Důl odpověděl: „Dám ti stříbro pro mincovnu, ale vyjde ti to pouze na tři mince a to na srpce, víc toho nemám vytěženého.“ Důl jí dal stříbro, poděkovala a běžela dál.

Slepička přiběhla k dolu na zlato a zvolala: „Dole, dole, dej zlato pro mincovnu, mincovna dá penízky studánce, studánka koupí čističku a dá vody mému kohoutkovi. Leží tam v oboře, nožky má nahoře, bojím se, bojím že umře.“ Důl odpověděl: „Dám ti zlato pro mincovnu a raději víc, vyjde ti to na šest mincí a to na galeony.“ Důl jí dal zlato, poděkovala a běžela dál.

Slepička přiběhla k dolu na železnou rudu a zvolala: “ Dole, dole, dej rudu pro mincovnu, mincovna dá penízky studánce, studánka koupí čističku a dá vody mému kohoutkovi. Leží tam v oboře, nožky má nahoře, bojím se, bojím že umře.“ Důl odpověděl: „Dám ti rudu pro mincovnu a ta ti vyjde přesně na dvě mince a to svrčky.“ Důl jí dal rudu, poděkovala a běžela zpátky do mincovny.

Slepička doběhla k mincovně a řekla: „Mincovno, mincovno, mám věci na mince. Zlato výjde na šest galeonů, stříbro pouze na tři srpce a ruda na dva svrčky. Já se v těch měnách nevyznám, prosím poraď.“ Mincovna zauvažovala trochu nahlas: „Takže 1 galeon je 17 srpců a nebo 493 svrčků. 1 srpec je 29 svrčků. Mám to! Stačí když srpce převedeme na galeony a máme 6 galeonů, 3 srpce a 2 svrčky.“ Mincovna vyrobila z kovů mince a dala je slepičce. Slepička poděkovala a běžela dál.

Doběhla ke studánce a dala jí peníze. Studánka koupila čističku a pročistila vodu. Potom slepička nabrala vodu do zobáčku a rozběhla se ke kohoutkovi. Otevřela kohoutkovi zobáček a dala mu do něj vody, tím kohoutka zachránila.

A kohoutek? Ten už od té doby nebyl vůbec lakomý a se slepičkou se o všechno hezky dělil.

Tagy: , , , ,

Jeden komentář

  1. Jessica Alia Lektro Píše:

    Inspirující pohádka pro mladé účetní a budoucí zaměstnance ve finančnictví. ^^

\par