Květo(roz)mluva

Napsal/a Korespondenti     Rubrika: Bleskobrkem, Nebelvír

…povídání se slečnou Fibres

Slečnu Carlu Fibres, profesorku Bylinkářství a Kouzelných formulí, už asi zná skoro každý, i když se po Bradavickém hradě nepohybuje nijak dlouho.

Ve Velké síni jsem ji potkala spíše náhodou. Už prvotní obtíže, když se slečna Fibres snažila vzpomenout na mou národnost (trefila se na třetí pokus… ze tří možností), o jméně ani nemluvě, mi možná měly napovědět, že tenhle rozhovor nebude tak jednoduchá záležitost, jak se mohlo zdát. Zejména v některých chvílích jsem si nebyla jistá, jestli vlastně dělám rozhovor já s ní, nebo ona se mnou. I když, je nutné přičíst slečně Fibres ke cti, že k celé věci přistupovala s nadšením, neodmítla odpovědět na žádnou otázku a její odpovědi byly… vyčerpávající.

GRS: Tak tedy pro začátek, kde jste se narodila?

CF: V přístavním městečku Ipswich, pokud se orientujete na mapě. Malý domeček, táta policista, máma učitelka na mudlovské základce.. idylka..

GRS: Kde jste si odstudovala základy?

CF: Tak nejdříve jsem chodila na mudlovskou školu, samozřejmě netušíc o svých magických schopnostech. Pak jsem studovala střední školu ve Francii, již magický obor, že ano. Po vystudování Krásnohůlek jsem se vrátila do Anglie a vrhla se na bylinky Oxfordské univerzity.. A vy.. vy jste také chodila na mudlovskou školu, než jste nastoupila sem?

GRS: No… ano, speciální mudlovská škola… Teď mě napadá… Jak se vlastně projevily vaše první kouzelnické schopnosti?

V tuto chvíli mě profesorka tajemně vyzvala, ať zkusím hádat. Můj tip ohledně květin, které záhadně nechcíply, i když je nikdo čtrnáct dnů nezalíval, šel sice mimo, ale… Co byste si tipli vy?

CF: Děti ve škole mi ukradly mé příběhy o Ovíjivce Růžence.. Je to sice dětské dílo, ale mnoho mu vděčím za svou víru v rostliny.. No.. ten kluk, který mě šikanoval kvůli postavě ode me dostal květináčem. Nemusím dodávat, že jsem se květináče fyzicky ani netkla.

Zkusili jste si někdy představit slečnu Carlu jako malou holčičku? Zejména, jak mlátí své spolužáky květináči?

Když jsem se slečny Fibres zeptala na její oblíbené a neoblíbené školní předměty, málem jsem dostala za uši, že jsem si to neodvodila sama. Dobrá, to že Bylinkářství bylo jejím bezkonkurenčně nejoblíbenějším oborem je poměrně logické, ale i přes nevalné výsledky v Přeměňování se tento předmět neřadil na žebříčku slečny Fibres nejníže, spíš naopak. Tu nejspodnější příčku zaujímaly Dějiny čar a kouzel.

GRS: Myslíte, že jsou studenti výrazně jiní, než za vašeho studia?

Tato otázka vyvolala u slečny Fibres neobvyklé veselí.

CF: Povězte svůj názor a já vám jej buď potvrdím, nebo vyvrátím!

GRS: No já nevím, já studuju poprvé… Ale myslím, že se změnili asi jenom… navenek, základy budou stejné… Hm…

CF: Dá se to tak říct. Záleží na lidech, ne ani tak na době. U nás jsme pomlouvali profesory potichu. většinou se na to nepřišlo.. Teď slýchám věčně stržené body za drzost..

To zavání až návodem… Pomlouvejte potichu…!

GRS: Měla jste nějakého profesora, který vás ovlivnil ve vašem vlastním učení?

CF: Měla, to víte, že měla.. Můj předrahý ‚Slovo-od-slova‘. Zbožňoval, když jsme uměli veškeré poučky nazpaměť. Nemuseli jsme to chápat. Stačilo odříkat. A pak sledoval text, když jsme u zkoušky hovořili a i překroucený slovosled znamenal body dolů. Podezírám ho, že svému předmětu absolutně nerozuměl. Vzala jsem si z toho příklad. Studentstvo by mělo chápat a umět učivo říci vlastními slovy a doplnit jej svým názorem a poznatkem.

GRS: Cítíte se dobře v místním profesorském sboru?

CF: Inu v místním profesorském sboru.. Zatím jsem mnoho lidí osobně nepotkala, já se vybavuji spíše se studenty. Ale už mám své oblíbence, i potvory, že ano..

(V této odpovědi padlo i jedno konkrétní jméno, ale asi by nebylo zrovna taktické ho zveřejňovat v něčem takovém, jako jsou školní noviny.)

GRS: No, většina studentů už se asi doslechla o vašem pověstném kaktusu. Řeknete mi o něm něco?

CF: Já jsem tak ráda, že se zmiňujete o Maj! Slečnu Fibres ovládlo evidentní nadšení a od této chvíle by nebyla k zastavení, kdybych byla natolik naivní a pokusila se o to. Co chcete slyšet? Nebo víte co, trochu si popovídáme o rostlinkách!

Je známý fakt, že naše profesorka Bylinkářství je rostlinami naprosto posedlá a občas je možné ji zaslechnout, jak si s nimi povídá. Teď se mi pokusila vyložit teorii proč.

CF: Víte, rostlinky jsou svým způsobem jako lidé. Mají skrytý charakter. No nekoukejte na mě.. pardon. A onen charakter ne každý objeví. Lidi máte taky zaškatulkované do skupin. Podle různých kritérií.. Vzhled, chování.

Totéž i s rostlinkami. Jó, rostlinky dělíme do různých oddělení podle stavby a společných znaků. Ale podívejte se do nich hlouběji, vykašlete se na základní znalosti, které vám vtloukly do hlavy knihy…

Když se snažíte porozumět lidem, taky moc nekoukáte na barvu vlasů a tak, chápete mě, ne? (V této chvíli jsem nějak nemohla dostat z hlavy soubor vtipů o plavovlasých kouzelnicích)

Snažíte se dostat na povahu. S květinami totéž. Máme rostlinky stydlivé, průbojné, vzteklé a tak bych mohla jmenovat několik dní. Ještě to nezní dost ujetě?

Což o to, docela ujetě to zní, ale už jsem slyšela v tomto ohledu i horší teorie. Jenom po mě prosím nechtějte příklad.

Samozřejmě, jako na lidech, i na rostlinkách jde jejich povaha odhadnout. Čím více se rostlinka předvádí se svými květy, tím více je namyšlená, že ano. A podobně, máte přece fantazii! Však na rozdíl od lidí, rostlinky nemyslí. Bohužel. V tomto bych je přirovnala k robotům. (Mudlovské mechanické hračky schopné vykonávat několik jim předem vybraných činností) Mají naprogramovaný charakter, podle kterého se řídí, však běžně lidským očím skrytě. A jednají.

Nevadí, nevadí. Je ale jedna věc, kvůli které jsem tak, určitě jste si toho všimla, posedlá rostlinkami. Jsou jako myslánky. Uchovávají vzpomínky. A když jste vy a rostlinka k sobě sdílní, dovíte se mnoho věcí.

Rostlinky vyprávějí příběhy, pokud jste schopni a ochotni jim naslouchat. proto na Vánoce jezdívám do Alp, víte? Netušila byste, slečno.. a to je jedno, netušila byste, kolik příběhů o zimě je! Tato vlastnost mne doopravdy nadchla, proto mě můžete zahlédnout, jak si s nějakou kytkou povídám. Uznávám, že to musí vypadat šíleně, občas se i trochu stydím. Ale jsem zvídavý člověk, který mívá potřebu mnoho věcí komentovat.

Uděláte-li si k rostlince vztah a ona k vám, její příběhy se většinou týkají toho, co jste spolu prožily. Já mám svou Maj. Fascinuje mě. Zbožňuju ji. Obecně kaktusy jsou vynikajícími kronikami, ale to si můžete zjistit sama..

GRS: Maj… Preferujete květen?

CF: Nikoli, mám raději březen, kdy vše pučí. Ale vím, kam směřujete. Maj je proto, že je moje.

Profesorka Fibres mi svěřila, že má Maj už devět let a od doby, kdy byla to malé pichlavé pískle, už toho spoustu zažily. Pak se mi již omluvila, že musí jít dát Maj dobrou noc. Tak jsem jí jen nechala pozdravovat, i když to znamenalo, že nám zůstane utajeno například oblíbené jídlo paní profesorky nebo její vztah ke zvířátkům. Alespoň pro tentokrát.

Pro začátek vám trošku představím tuhle rubriku. Jak už vypovídá samotný název, bude se tady čmuchat. A kde? Především v našem lvím hnízdečku. Postupně vám přiblížím, kde my lvíčata spíme, jak naše jednotlivá hnízdečka vypadají a kdo s kým v nich bydlí, takže si pak můžete udělat obrázek třeba o tom, kdo je bordelář a kdo je naopak vzorně čistotný, jaké máme domácí mazlíčky, co rádi děláme ve volném čase nebo jaký je náš oblíbený famfrpálový tým. U některých možná objevím i to, co by nejraději skryli před celým světem. Takže se určitě máte na co těšit. Na konci článku najdete takové malé hodnocení.

Jako první vám představím pokoj naší milované primusky Carlotty Reyer a neméně milované prefektky Grace R. Silvergrass. No uznejte, že nikoho lepšího jsem si na začátek vybrat nemohla.

Když jsem otevřela dveře jejich pokoje, poté, co jsem se důsledně přesvědčila, že mě nikdo nevidí, zůstala jsem zaraženě stát na prahu. Tohle že je pokoj naší primusky? Té, která má jít příkladem nám ostatním? Musela jsem několikrát zamrkat, abych se ujistila, že se mi to nezdá. Po asi třetím mrknutí, jsem v zadní části pokoje spatřila nějaké světélko naděje. A cože mě tak zděsilo? Jedním slovem: bordel. Alespoň tedy v první polovině pokoje. Ta druhá, byla naopak krásně uklizená. Nebyl velký problém poznat, komu která polovina patří.

Odvážila jsem se tedy vstoupit dovnitř. Naštěstí pokojem vede jakýsi vyšlapaný chodník, takže jsem se nemusela po kolena brodit v papírech a knihách, které byly poházené všude po zemi. Sem tam se dal rozpoznat nějaký ten Denní věštec nebo školní učebnice.

Postel byla, jak jinak, neustlaná. Proč taky, když si do ní její majitelka večer zase lehne. Sloupky postele byly ověšeny oblečením. Skříň jí asi nic neříká. Na posteli se pro změnu válely jakési hudební nástroje – nejspíš klarinet a jakási flétna, a mimo jiné se tam procházeli dvě pohyblivé figurky. Raději jsem si nepředstavovala, co je pod peřinou. Co mě ale fascinovalo, byla obrovská plyšová želva. Že, by dárek od tajemného ctitele? Všimla jsem si, že se dotyčná osoba poslední dobou tváří tak nějak zvláštně. Člověk by řekl, jestli náhodou není zamilovaná. No aspoň by to vysvětlovalo ten bordel, s hlavou v oblacích člověk moc na úklid nemyslí.

Vedle postele stál noční stolek, který byl také zaplněný různými věcmi. Například hromádkou not, která byla zatížená krabicí s čokoládovými žabkami. Spíš než noty, mě však upoutal plakát famfrpálového anglického týmu. No první plus. Vlastně druhé, po želvě.

Poté jsem se otočila, a málem jsem spadla do otevřeného kufru, který byl nacpaný oblečením. Taktak jsem to ustála, ale nakopla jsem si palec u nohy. Napadlo mě, jestli je to oblečení aspoň vyprané. Nevypadalo to tak. Další oblečení se válelo na židli, tentokrát to byl školní stejnokroj. Nechtěla bych být skřítkem, který tohle uklízí. I když mám pocit, že skřítkové se téhle části pokoje asi obloukem vyhýbají. U zdi byly naházené věci na famfrpál: koště, odrážečská pálka a brýle s rukavicemi.

Na pomyslné hranici mezi oběma polovinami stál psací stůl, který patří oběma dívkám. A i tam bylo poznat, co které z nich patří. Už mě proto vůbec nepřekvapilo, že jedna polovina stolu byla zaházená vším možným včetně ohryzku od jablka, a to co se tam nevešlo, hezky navršila na zem vedle stolu. Ostatně na zemi je místa vždycky dost. I když, v tomhle případě…

S úlevou jsem překročila pomyslnou hranici a vkročila do oázy pořádku naší prefektky Grace. Ano, pro ty, kterým to stále nedocvaklo, právě jsem popsala polovinu naší milované primusky.

Stačil jeden jediný krok a rázem jsem se ocitla v úplně jiném světě. Ani se mi nechtělo věřit, že jsem pořád ve stejném pokoji. Bylo tady totiž uklizeno. Ano opravdu uklizeno. Všechno pečlivě srovnané a čisté. Má to také svou logiku, jelikož Grace je slepá a tudíž musí mít všechno svůj řád, aby se snadněji orientovala.

Postel byla ustlaná a kufr byl schovaný pod ní. Napadlo mě, že tady k úrazu určitě nepřijdu. I Grace má očividně k hudbě blízko, protože o postel stála opřená kytara a o židli se pro změnu opíralo violoncello. Aspoň myslím, že to bylo violoncello, zase se v těch nástrojích tak moc nevyznám. Věci na stolku byly úhledně srovnány. Ležela na něm pouze nějaká kniha a sklenice s vodou.

Co mě upoutalo, byly dvě misky, které stály za stolkem. Jedna na vodu, a druhá pravděpodobně na maso. Že by si Grace libovala v jedení ze země? Taky možnost, ale tyhle misky patří jejímu pejskovi jménem Grell. Je to zlatý retrívr a je fakt nádherný. Ale misek jsem se raději nedotýkala, co kdyby mě náhodou viděl a ukousl by mi ruku?

Znovu jsem se zaměřila na psací stůl, tentokrát na levou, uklizenou polovinu. Upoutala mě jedna z hromádek pergamenů. Vrchní pergamen byl popsán nějakými vystouplými tečkami – pravděpodobně to bylo Braillovo písmo. Chvíli jsem se snažila něco rozluštit, ale marně. Vedle stál křiklavě zelený Bleskobrk. Taky si budu muset jeden pořídit.

Můj dojem z tohoto pokoje byl: rozporuplný. Na jedné straně strašný chaos a nepořádek, na druhé všechno pečlivě uspořádané. Myslím, že Lotka by si měla aspoň občas vzít z Grace příklad. Přinejmenším, když čeká návštěvu. No dobře, já jsem se tam trošku vetřela, a ještě k tomu potají, ale to je jedno. Pokoj hodnotím třemi hvězdičkami z pěti. Ano, čtete správně. Třemi. A hlavně díky Grace, kdybych totiž měla hodnotit každou polovinu pokoje zvlášť, dala bych nulu a pětku. No dobře možná jedničku, za tu želvu a famfrpálový plakát.

Tagy: , , , , , ,

Tagy: , , ,

3x Komentováno

  1. Apollo Píše:

    Já tuhle postavu prostě miluji:D!!:-) Ještě že tu máme skvělou hráčku, která nám ji zahraje…:-D

  2. Carla Fibres Píše:

    no, vyloučili jsme Německo a Švýcarsko.. Milá Gracie, ještě jsem mohla tipnout Francii, ta s Německem taky sousedí. Nebo snad Polsko? 😛

  3. Gracie Píše:

    No počkat, o tom, že Grace mluví německy snad nepochybuje ani Carla…? 😀

\par