Kouzelnické války

Napsal/a LUARTRIE.     Rubrika: Ze světa kouzel, Zmijozel

Ano, jak již titulek napovídá, tento článek se bude týkat převážně našich kouzelnických dějin. A trocha historie nikomu neuškodí, že. Náš pravidelný přispivatel LUARTRIE, se rozhodl, že na závěr roku zanechá svých povídek a nabídne nám také něco, co by podle jeho názoru mohlo ocenit více čtenářů, než jen Ti fanataci, kteří hltají naše (-jeho) povídky. Dozvíme se zde nejen základní informace o černokněžnických válkách, ale i osobní názory autora, které jsou nepochybně (při nejmenším) velice zajímavé. Zvláštností však pro mne zůstává, proč náš autor jednu z kouzelnických válek úmyslně vynechal – koneckonců, jak se později sami dozvíte. A nyní již vzhůru do dějin! Černokněžníci čekají.

Kouzelnické války, jež jsou všem nechvalně známé. U mudlů byt‘ nazývány válkami světovými a u nás kouzelníků, se jedná o války černokněžnické či kouzelnické. Každý o nich nepochybně mnohé slyšel. Z vyprávění, z literatury, ze studia Dějin čar a kouzel, Obrany proti černé magii či z mnoha jiných koutů, které oplývají tímto vskutku nepříjemným a velice ošklivým ba dokonce odporným tématem. V následujících řádcích, bych se rád zaměřil na kompletní průběh čtyř černokněžnických válek, které výrazně ovlivnili náš svět a naši existenci. Se střídmým pohledem na věc, bych jej později skromně okomentoval svými poznatky, postřehy a názory. Rád bych použil formu stručnou a poněkud netradiční neb se právě s touto problematikou setkáváme především ve studiu již zmíněných Dějin čar a kouzel. V závěru, bych se rád hlouběji zaměřil na jednu z mnou vybraných černokněžnických válek. Tot‘ k úvodu a nyní vzhůru do hlubin mých myšlenek.

Černokněžnické války. Opravdu další z mnoha nechvalných slovních spojení, se kterými se setkáváme. Zanechme nyní přesných historických údajů a faktů a podívejme se na hrubý průběh kouzelnického válčení, jež zmítalo naším i mudlovským světěm. Rasputin. První jméno. První kouzelnická válka a samotný prvopočátek kouzelnického a mudlovského válčení. U nás kouzelníků je poměrně všeobecně známo, že Ti „zlí“ pocházejí (povětšinou) právě z Ruska. Tuto domněnku či snad mnohdy omýlaný názor nám potvrzuje právě onen Rasputin, jež se díky své touze po moci pokusil mesmerizovat veškerou evropskou nobilitu, která by později podlehla právě jeho vlivu. Který nepochybně měl. Rasputin měl velice dobré schopnosti, jež se manipulace a přesvědčování lidí týče a tak není divu, že jeho vlivu podlehlo mnoho černokněžníků, kouzelníků i samotných lidí – mudlů. Avšak díky ruské šlechtě a britským kouzelníkům je tento nebezpečný černokněžník zastaven a později zavražděn. Určitě bychom měli znát jména jako Oswald Rayner nebo Eneales Whitelight, jež je dodnes považován za zakladatele samotné bystrozorské profese. A tak jsme si velmi zběžně prošli první kouzelnickou válkou. Úmyslně jsem vynechal mnohá fakta a důsledky této první války, nebot‘ by se později jednalo spíše o výtah z hodin Dějin čar a kouzel. Dle mého názoru, se touto válkou odstartovala jakási pomyslná éra příznivců magie, kteří touží po moci. Všimněte si prosím přítomného času, který jsem si dovolil použít. První černokněžnická válka vyprovokována člověkem, samoukem a mystikem posedlým svou vlastní důležitostí a posláním, mužem, který nevědomky narušil nastolenou rovnováhu ve světě. Zdá se to být až nemožné. Nicméně, tahle krutá éra již jako by vypukla a nedala se zastavit.

Kouzelnické společenství se pomalu vzpamatovává a snaží se nastolit opět onu rovnováhu, klid a řád. Avšak netrvá dlouho a na scénu přichází druhý neménně známý černokněžník. Nese jméno Gellert Grindelwald a přináší spolu se svou mocí i druhou černokněžnickou válku. Výjimečný kruvalský student s předpoklady, nadáním na kouzelné formule a nepřebernou zvídavostí v oblasti černé magie. Černokněžník a rebel, jenž se váže s naší veledůležitou historií. Grindelwald byl skálopevným zastáncem názoru, že jsou kouzelníci nadřazeni mudlům a proto, by jim měli vládnout. Tyto „rasové“ názory doplňuje Grindelwaldův neskrývaný obdiv právě k již zmíněnému Rasputinovi. S tímto černokněžníkem přichází i jeho heslo;

„Pro větší dobro.“

Které se prolíná s jeho „rasovými“ názory. První kouzelník po mnoha letech, který dokázal v mudlovském světě dosáhnout na opravdovou moc a který byl později zastaven, jako doposud každý černokněžník. Grindelwald byl velice dobrým ba dokonce nejlepším přítelem jednoho z největších kouzelníků všech dob, bývalého profesora a ředitele naší školy – Albuse Percivala Wulfrica Briana Brumbála. Vyrůstali spolu, měli podobné cíle a názory. Avšak jejich přátelství se láme v době, kdy umírá mladší sestra Albuse Brumbála, Ariana. Její smrt zčásti připadá na prozatím čistý štít Gellerta Grindelwalda. Obdobně jako Rasputin i Grindelwald měl mnohé příznivce a to nejen v řadách kouzelníků. Grindelwaldovo heslo doplňuje i jeho znak či symbol. Symbol Relikvií smrti, jež zobrazoval tři prastaré artefakty. Nepřemožitelnou hůlku, Kámen oživení a Plášť ochrany – přesně tak, jak je známe z povídky Tří bratří od Barda Beedleyho.

Grindelwald měl bezpochyby veliké a nijak dobré úmysly, jež potrvzují jeho činy. V historických pramenech se píše, cituji;

Grindelwald měl velice dobře organizované skupiny kouzelníků, kteří se projevili velice schopnými protivníky. K tomuto účelu chtěl využít i Kruvalskou školu, ale ta mu zavřela své brány již dlouho před válkou a on proto využil svého vlivu a založil novou školu, svou vlastní, Grindelwaldovu akademii. Krom toho také nechal postavit vysoké vězení, daleko přečnívající i náš Azkaban, které pojmenoval Nurmengard, ve kterém věznil stovky svých protivníků. Obojí stojí dodnes jako pomník, těch strašlivých dob. A nad jejich vchody je vytesán nápis „Pro větší dobro“.

Gellerta Grindelwalda nakonec zastavuje samotný Albus Brumbál, který je díky jeho činům nucen se mu postavit. V naší historii se udál největší kouzelnický souboj všech dob, který trval celé hodiny a kterým, byla ukončena druhá kouzelnická válka a moc Gellerta Grindelwalda. Osud tomu však nepřál a v tuto dobu opouští brány naší školy čerstvě vystudovaný Tom Rojvol Raddle. Budoucí Lord Voldemort, který započne další z nekonečných řetězců černokněžnických válek. Jedná se o v pořadí již třetí kouzelnickou válku, kterou jsem si vybral pro svůj stručný záznam (viz. níže). V našich dějinách – již novodobějších nastává čtvrtá a (prozatím) poslední černokněžnická válka, kterou má na svědomí jistý Lizmael Ibrahim Noir. Tu však v těchto řádcích již nerozepíši. Proč? Důvodů byt‘ spousty. Každý máme svá tajemství. Více snad v již několikrát opěvovaných Dějinách. V naší kouzelnické historii. Ze které bychom se měli poučit.

Historie černokněžnických válek je za námi. Stále však na povrch vyplouvá mnoho otázek a nejasností. Rád bych někdy získal možnost, rozepsat se o tom, co měli zmínění černokněžníci společného. Vy ne? Je to vskutku ožehavé, avšak velice poutavé, zajímavé a důležité téma. Důležité proto, protože bychom se měli poučit. Poučit z minulosti. Od toho tu historii máme. Nesmíme dělat stejné chyby. Zvláštností však zůstává, že tyto války vyvstávají ze samotné touhy jedinců. Jedinců, jež touží po moci, nadvládě a síle. Jsou to Ti, jenž manipulují s námi ostatními ve svůj vlastní prospěch. Mnozí za nimi naivně kráčí. Ptám se, proč? Copak nemáme každý vlastní rozum? Vlastní cíle? Vlastní touhu? Proč kráčíme právě za nimi a ničíme tak vše okolo nás. Bojujeme sami proti sobě. K čemu je válka? Co nám přináší? Smutek, nevědomost, strach, utrpení a smrt. Hle, nevidím nic dobrého. Vy ano? Nemůžete. Nic dobrého tam totiž není a nikdy nebude. Kouzelnické války vždy byly drsnou cestou jednoho z nás za mocí. Drsným způsobem, jak získat to, co chceme. Nebylo by jedince, nebylo by válek. Nebylo by nic. Vše je odvíjeno od jedince. Od jedince, za kterým mnohdy slepě tápáme a kterému sloužíme. Stáváme se jeho přívrženci. Ze strachu. Z ničeho jiného. Pouze a jen ze strachu. Avšak tak, jako jedinec dokáže nastolit válku i tak, dokáže jedinec válku zastavit. Vše je o rovnováze. O volbě, která je jen na nás a kterou volíme my samotní. Chceme válku začít nebo ukončit? Půjdeme touto cestou za našimi touhami? Volba. Jedná se o časové epochy, které realizují cestu jedince. Velice drsnou cestu. Doba, v níž vládne jedinec se svými stoupenci. Doba, v níž lidé umírají. A doba, jež nepřináší nic dobrého. Doba, jež přináší mnoho zlého. To jsou kouzelnické války.

„Ať mne nenávidí, jen když se mne bojí.“
„Válka je něco, co vytváří dav, národ, politikové, ideologové církve. Mír musí vytvořit každý jednotlivec.“

Třetí černokněžnická válka
Vskutku se skrýtými úmysly jsem si vybral právě tuto válku. A to právě proto, protože byla tato válka ukončena na naší škole. V Bradavicích, ve Velké síni. Válka, kterou znají všichni nejlépe. Kterou by snad každý dokázal odrecitovat jako básničku. Válka, jež nás velice poznamenala. Ostatně, jako každá jiná. A díky tomu, že jsem tuto práci pojal částečně obecnou formou, zanechám pro tentokráte svého oblíbeného líčení a pokusím se tuto černokněžnickou válku shrnout ve velice stručných bodech. A dokonce si i odpustím stručné životopisy kouzelníků a čarodějek, kteří v této válce prosperují. Každý je známe. Jistojistě.

● Tom Rojvol Raddle opouští školu čar a kouzel v Bradavicích – postupem času se dostává do podvědomí lidí jako Lord Voldemort, jež je nyní jménem, které se bojí každý vyslovit – tak, jak měl samotný Tom v plánu.
● Manželům Lily Evansové-Potterové a Jamesovi Potterovi se narodí syn jménem Harry – v kouzelnickém světě později znám jako chlapec, který zůstal naživu.
● V průběhu četných válek, za kterými stojí samotný Lord Voldemort, který na svou stranu přivádí nejen lidské přívržence a „poddané“ je vyslovena věštba Sibbyly Trelawneyové, jež říká, že pán Zla bude poražen chlapcem, kterého on sám vybere za sobě rovného.
● Lord Voldemort zabije rodiče Harryho Pottera a pokusí se zabít i jeho – ale kletba selže (jizva ve tvaru blesku) a obrátí se proti němu – přežívá jen díky vytvořeným viteálům.
● Harry Potter nastupuje do školy čar a kouzel v Bradavicích – Nebelvír – přátelé Ron Weasley a Hermiona Grangerová.
● Harry Potter se poprvé setkává s Lordem Voldemortem, který touží po Kameni mudrců.
● Tajemná komnata znovu otevřena – zničen deník (viteál) Toma Raddla.
● Turnaj tří kouzelníků – Smrtijedi (přívrženci pána Zla) na mistrovství světa ve famfrpálu – Lord Voldemort se vrací (hmotné tělo) – budování armády.
● Bitva na odboru záhad a později ve vstupní hale ministerstva – tehdejší ministr Popletal odstupuje – Lord Voldemort a jeho přívrženci jsou oficiálně zpět – začátek krutých časů.
● Hledání viteálů – Smrt Albuse Brumbála – Smrtijedi v Bradavicích.
● Ministerstvo pod nadvládou Lorda Voldemorta – Bradavice pod nadvládou Smrtijedů – přípravy konečné bitvy – Fénixův řád – Zničení viteálů – Závěrečná bitva o Bradavice – Harry Potter definitivně poráží Pána Zla a naplňuje věštbu – Konec třetí kouzelnické války.

Ano, velice stručný výtah z našich dějin. Ale nač plýtvat pergameny, když to každý známe. Nezapomínejme na to, co nám kouzelnické války vzaly a co nám přinesly. To je klíč k budoucnosti. Poučení. Ale ne každý, si to uvědomuje. Lidé jsou různí, jsou odlišní. Každý na válku jako takovou hledíme jinak. A leč to velice nerad píši, sami nevíme, co nás ještě čeká.

„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe.“
„Minulost není třeba milovat, stačí jí rozumět a nezapomenout, že končí v budoucnosti.“

LUARTRIE.

Tagy: , , , , , , , ,

Jeden komentář

  1. James G. Silinorth Píše:

    Páni! Máš můj obdiv! Ač, že jsem většinu informací ve tvém článku již z dřívějška znal, – ostatně, jak ty sám na tento fakt čtenáře upozorňuješ – hodně mě tvé líčení minulosti zaujalo! Možná by z Tebe byl dobrý profesor dějin… 🙂

\par