Povinné uniformy zapříčinily rozepře ve Studentské radě

Napsal/a Kate McRadcliffova     Rubrika: Ve školní lavici, Zmijozel

Někteří z Vás si toho možná ještě nevšimli, ale mírně se nám pozměnil školní řád pro letošní rok. Nebudu detailně vyjmenovávat veškeré změny a rovnou přistoupím k hlavnímu problému, kvůli kterému se vedou hádky už i na schůzích Studentské rady (StR). Uniformy! Nošení předepsaných oděvů, hábitů a bot v časově omezené době, a to nejen po hradě, ale i na školních pozemcích. Oblečte se před 18. hodinou do mudlovského oblečení a trest Vás nemine.

Nejedná se v tomto případě o omezování, či potlačování mudlovského původu některých z nás? Já osobě chápu, že uniformy a stejnokroje, tak dodávají na prestižnosti naší školy a skrývají sociální rozdíly studentů, ale co když mám zrovna chuť si obléknout svůj oblíbený svetr nebo hodlám v létě zazářit s novými šaty? Rozhořčení střídají chvály a naopak. Mnozí z nás s tím nesouhlasí, jiné se rozplývají blahem. Dohady slyšíte na každém kroku, dokonce i mezi prefekty a primusy, jak se tomu stalo na nedávné poradě StR. Nebýt rázného zakročení ze strany Zmijozelského Primuse a mluvčí StR Thesidy B. Rimstar, došlo by zřejmě mezi nejmenovanými studenty k potyčce, která by se určitě neobešla bez použití hůlek.

Jak dlouho se bude takováto věc řešit, porušovat a sabotovat? V jakých situacích nám mudlovský oděv profesoři prominou a jaké tresty vymyslí pro případné hříšníky? O tom všem můžeme jen spekulovat a doufat, že zavedené pravidlo budou respektovat i členové profesorského sboru. Jak jste na tom se školním stejnokrojem vy?

P.S. Kdo si ono pravidlo ještě nepřečetl, nechť tak učiní, a to co nejdříve, neboť se hradem toulá pan Tarkin, který by vás za mudlovské oblečení nechal v Pamětní síni leštit poháry ještě o Vánocích.

Tagy: , , , ,

7x Komentováno

  1. Marci Mosetová Píše:

    Mě se nelíbí, že to je až do 18 hodin. Například – Marci chodí běhat. Takže buď bude sportovat až po té 18 hodině, nebo bude běhat v uniformě..blbost, že jo. A na tréninky budeme chodit jak?? A v létě se koupat (ti co můžou)nebo se jen tak slunit…
    Jasně, že ve škole a v síni by se mělo dbát na nějakou úroveň. Myšlenka je to v zásadě dobrá,ale nemyslí na všechny možnosti.

  2. Teri Wolfsonova Píše:

    Přesně tak, Marci. Hlavně ty uniformy se sportováním před 18:00 nejdou dohromady a to plavání taky ne. Navíc kdo by se v létě chtěl pařit až do šesti večer ve školní uniformě?

  3. Lole Píše:

    No já bych takovéhle problémy (běhání :D)se svou postavou neměla, ale jak řekla Teri v létě to bude skutečně blbý.. Hlavně pro ty starší to musí být hrozný pocit, že jsou dospělý ale stále je lidi omezují uniformami.. Já osobně proti nim nic nemám mě je to jedno 😀 Ale moje postava se do hádky kvůli nim určitě dá 🙂

  4. Aden Píše:

    Vy jste všichni strašně svobodomyslní a revoluční, ale uvědomte si, že v Británii a i na spoustě jiných míst jsou lidi na uniformy zvyklí od dětství.
    V Británii se nehádají o to, jestli budou nebo nebudou uniformy, ale jestli sukně k uniformě bude o pět centimetrů nad nebo pod kolena. Pro vaše postavy by mělo být v podstatě automatické v té uniformě chodit takřka od pyžama do pyžama. V Americe mají uniformy v soukromých školách a americké soukromé školy jsou skutečně o prestiži a výborných výsledcích, ne jako u nás o bohatých rodičích a známkách zadarmo. I v Japonsku jsou na to děti zvykané už časně, na prvním stupni mají zpravidla všechny stejnou aktovku, od jedenácti je samozřejmostí uniforma minimálně do doby, kdy přijdou domů ze školy, což bývá vzhledem k nepřebernému množství aktivit, které pro ně školy pořádají, docela pozdě.

    Až vašim postavám bude dvacet a budou nastupovat do práce třeba jako lékouzelníci, kolik si jich asi dovolí ohradit se proti lékouzelnickému hábitu?

    A jaké slunění? Kolik z vás by si asi opalovalo něco víc než paže a lýtka, když na skotské vrchovině a vřesovištích je průměrných 14°C v červnu a 13°C v září? Každopádně, když už trváte na nějakém odhalování, myslím, že v letních pařácích vás snad nikdo nezabije, když si hábit sundáte a hodíte přes rameno a vyhrnete si rukávy. A holky se alespoň naučí ocenit ty tak strašně sexistické sukně.

    Co se plavání týče, v jezeře se koupat nesmíte bez povolení nebo bez dozoru a upřímně, kolik z vás to povolení má? Navíc, když se teď jezero začalo zase ochlazovat, tak vám na koupání zbyde tak možná týden po začátku roku a dva týdny před jeho koncem.
    Jiné sportovní výjimky nejsou krom famfrpálu, který by měl mít po čas tréninků a zápasu vlastní školní uniformu, rozumějte dresy kolejí. Že nejsou, je nejspíš špatně, na druhou stranu snad prominete, že vedení nemyslelo na těch pár výjimek, co se rozhodnou jednou za čas běžet od misky s bonbony ve velké síni k misce se sušenkami v klubovně.

    Každopádně, jestli vás to sportování tak žere, můžete (tedy spíše vaše postavy, protože StR je orgán především herní) skrz studentskou radu podat návrh na zavedení uniformního tělocviku, proti kterému pak nebude moct říct žádný učitel ani ťuk, pokud budete sporťákovat na určitých místech (viděla bych to opět na omezení na famfrpálové hřiště a nejspíš nějakou stezku podél jezera).

  5. Kate McR. Píše:

    Já se k vašim komentářům vyjadřovat nebudu, páč si myslím, že tyto komentáře jsou tu od toho, abyste komentovali články apod a dohadovat se o správnosti uniforem můžeme na chatu, ne? 😉

  6. Marci Mosetova Píše:

    Takový dlouhý komentář jsem tu snad ještě neviděla 😀
    Marci do jezera může, udělala s několika dalšími zkoušky.A dejme tomu, že čistě náááhodou bude dost teplo..
    Jinak, pokud by měla běhat v teplákovce (například) v kolejních barvách a sportovních botách, nic proti. Ale hlavně by běhat mohla a nezmrzačila by se při tom. Myslím, že by profesorům nevadilo, že někdo zvedne zadek od knížky a jde dělat něco pro zdraví.
    A ještě jeden příklad – teď bylo to sáňkování. Neviděla jsem tam snad jediného studenta v uniformě…což je jasné, ono sáňkovat v takovém oblečení je kapku nepraktické.
    Navíc, spousta děcek ve škole přišla z mudlovské školy, takže asi nejsou na uniformy moc zvyklí. No..já jsem neřekla, že jsem proti uniformám, ale že by se měly povolit vyjímky.

  7. Shirley Griffin Píše:

    Dresy na tréningy sú. Aspoň u zelených. A tiež si myslím, že keď profesor načape niekoho športovať v ne-uniforme, tak mu to prepáči, je jasné, že behať nebudete v habite:)

\par