Kolejní příslušnosti pod drobnohledem

Napsal/a Leah A. Wildrose     Rubrika: Ve školní lavici, Zmijozel

Když máte nastoupit do Bradavic, pravděpodobně Vám takřka každý rodič či dospělý řekne, že na koleji nezáleží a je úplně jedno, kam Vás moudrý klobouk zařadí, protože všude je to stejné. Nechci Vás připravovat o iluze, ale tohle je školní časopis a ve válce a v lásce je vše povoleno. Tady platí to první. Válka? Možná trochu. Rivalství mezi kolejemi možná není tak silné, jak bývalo kdysi za časů před znovuotevřením, ale stále tu cítíte hmatatelné soupeření.

Bodovací hodiny jsou důkazem toho, že se každá kolej předhání v tom, kolik letos ukořistí bodů a vzájemné přebývání druhých je ještě podpořeno tím, že hlavní výhrou je právě Školní pohár. Jistě, je to motivace, jak přimět nás, studenty pořádně zapracovat, abychom tou vyvolenou kolejí byli právě my, ale… Zamyslete se nad tím, zatímco budete číst tento článek…

I v dnešní době jsou mezi námi zakořeněné jisté instinkty. I když už nám nepřipadají divná přátelství mezi jednotlivými příslušníky, neb je jich tak hojné množství, že jen těžko lze něco takového nazvat vzácným jevem, tudíž se to dá jen stěží ignorovat či společensky odsuzovat, poněvadž by tím byla za „ty divné“ označena víc než polovina školy, ne-li škola téměř celá.

Přesto – a zkuste si to popřít, v srdci beztak znáte pravdu, takže veřejné lhaní Vám je k ničemu – máme jisté předsudky. Tak kupříkladu, když se řekne Zmijozel, málokomu z „nezelených“ se vybaví ty nejpříjemnější myšlenky. I když se Zmijozel proslavil svou sílou a tím, jak si jde tvrdě za svým, kolují pomluvy – a je-li na nich ždibec pravdy nechám čistě na Vašem uvážení, protože můj názor je zcela nepodstatný, naopak bych byla ráda, kdyby vám tento článek posloužil především jako taková inspirace k přemýšlení nad školní problematikou – že je to kolej nadržovaná. Při slovíčku Nebelvír si většina zase představí rebelii. A skutečně můžeme popřít, že by v Nebelvíru byli samí svatoušci… ale neukáznění jsou členové většiny kolejí, tak proč právě červení jsou s tím nejvíce spojováni? Těžko říct. Havraspár si kupodivu stále zachoval svou pověst „inteligentní“ a „kakaové“ společnosti. I přes maléry některých význačných představitelů, z nichž v dnešní době mnohé známe spíše jako bílé tváře představené, co se nám snaží marně narvat do hlavy trochu rozumu, stojí si v hodnocení tato kolej velmi dobře. A Mrzimor? Zvláštní. Poptejte se někdy předškoláčků v Londýně a zaznamenávejte si, kdo do jaké koleje by chtěl přijít. Kolikrát zaslechnete toto jméno? I když už dávno neplatí, že by byla tato kolej až za ostatními, stále na ni dopadá stín minulosti… Tak je to fér? Jistěže není, pro nikoho z nás… nicméně, je to krutá realita, kterou bychom měli přijmout.

Když se podíváte na bodovací hodiny, jistě si povšimnete jistých nerovností mezi výkony kolejí. Jak si to zdůvodníte? Tak pro konkrétní ukázku bodový náskok Zmijozelu většinou v průběhu školního roku v posledních minimálně dvou letech je až zastrašující. Čím to bude? Snad tím, že kromě vlastního bodovacího systému uvnitř koleje, množství kolejních akcí a počtem skutečně aktivních studentů, vlastní i bojovného ducha? Je letošní propad mrzimorských a nebelvírských bodů snad sabotáž ze strany těch, jejichž jména se tak často opakují v záporném světle – je to snad právě výsledek oné rebelie? Vede nás toho k myšlenkám, že odtud pocházejí velcí lumpové? O Havraspáru se prozměnu šíří, že nasazuje veškeré dostupné síly, jen aby vyrovnal bodovou propast mezi jím a Zmijozelem. Opět se můžeme jen ptát – kolik je na tom pravdy?

Ovšem já se ráda držím starého řečnění: „Na každém šprochu, pravdy trochu.“ Tudíž žádné tlachání nebude zcela bezduché. Žádná konverzace bezúčelná. Přivedla jsem vás trochu na jiné myšlenky? Donutila alespoň maličko věnovat pozornost tomu, co jinak dennodenně přehlížíme? Výborně, pak jsem splnila to, o čem jsem se od počátku snažila a mohu s klidem usínat. Hodně štěstí při hledání odpovědí…

Nekompromisní? To těžko! Zkrátka…
Vaše Leah Anabell Wildrose

Tagy: , , , , , , , , ,

4x Komentováno

  1. Bonnie Smith Píše:

    Popravdě, ten náš bodový náskok už mě ani nebaví…:D Chybí tu to napětí, kdy se neví, jak to nakonec dopadne…

  2. Shirley Griffin Píše:

    no jo, zábavné to nie je, ale to nie je naša chyba, Bonnie:)

  3. Elvíra Mort Píše:

    Velmi dobrý článek 🙂

  4. Taylor R. Roseová Píše:

    pěkné,pěkné… takových článků to chce víc 🙂

\par