Pod povrchem profesorstva I.

Napsal/a Leah A. Wildrose     Rubrika: Ve školní lavici, Zeleným inkoustem, Zmijozel

Pod povrchem profesorstva I. – Arcturus C. Gallagher
Jak je známo, není zase tolik studentů, kteří by se o profesorstvo zajímali blíže. Nebo spíš měli odvahu prostě profesora bez okolků přepadnout a vymláti- ehm, dostat z něj umírněně nad hrnkem kakaa či podobných věcí nějaké ty informace o něm samém. No. Už ani nemusíte. Pro letošek a snad i příští rok Vám všem budu ráda fungovat jako prostředník a tu těž-… velmi příjemnou práci stáhnu na sebe. Inu, vždyť ono se vám to bude hodit. (Vydírání dobrých známek se přeci neobejde bez znalosti konkurence… Ale pššt.)

K dnešnímu podávání zpráv, co jsem vysledovala, vykoumala a vyzvěděla, jsem si vybrala jednoho z letošních nových přírůstků profesorského sboru – Arcturuse Gallaghera, jinak řečeného po mém, Arctieho. Většina z vás jej jistě zná. To je ten podiví-… krasavec ve fialovém hábitu s nic neříkajícím výrazem ve tváři, kterého najdeme při profesorce Stanleyové ve výuce Dějin čar a kouzel 3. a 4. ročníku a samozřejmě také v Síni, kde na něj můžete plánovat ony atentáty a zbombardovat ho dotazy na něj samého.

Pan profesor přišel na svět v hrabství zvaném Midsomer, právě v hlavním městě Caustonu. Ten osudový den nastal 30.dubna a psal se rok 2045. Narodil se do kouzelnické rodiny, bohužel však již oba jeho rodiče, Harold i Ethel, již nejsou na světě mezi námi živými. Navíc je pan profesor jedináček, i když jeho dětství tím moc poznamenáno nebylo a mnoho se nelišilo od dětství mnohých z nás. Nicméně předtsavte si, že základního vzdělání se mu dostávalo od rodičů. A to prosím od pěti let. Samozřejmě to začalo základními znalostmi – psaní, čtení, počítání – a asi o dva roky později se k tomu přidaly i zkušenosti z oboru kouzelnické společnosti a tak podobně.

Po dalším roku vzdělávání se přešel do péče soukromého učitele a trápil se nad cizími slovíčky a vůbec pravidly jednotlivých cizích jazyků. Přihlížejme k situaci, že v té době byly Bradavice uzavřené, takže nemohl studovat na naší bezvadné škole a tak se jednalo především o francouzštinu a ruštinu. K první hůlce přišel ve svých deseti letech, kdy jej rodiče pomalu začali tlačit i do základů magie samé – jeho rodiče totiž nebyli přesvědčeni, že by dělalo dobrotu, kdyby se na škole procházel bez sebemenších znalostí. Ovšem pochopitelně šlo především o teorii a co se týče kouzel – čistě Lumos (a Nox, to snad ani nemusím dodávat, přece nebude všude lítat jak duševně chorý ve dne s rozsvícenou hůlkou a prosit jiné kouzelníky o pomoc s jejím zhasínáním) a Wingardium leviosa.

Roku 2056, když profesor dospěl do věku jedenácti let, se konečně dočkal nástupu do skutečné školy. Tou byly Krádnohůlky. Nicméně nastaly nečekané komplikace. Ukázalo se, že jeho znalost francouzského jazyka nebyla na tak vysoké úrovni, aby stačila na studium v něm a proto se dostavily i ne právě nejukázkovější výsledky. Po dvou letech to profesor vzdává a pro změnu zkouší Nový Kruval. Tady se výsledky jeho studia opět zlepší a tak na škole setrvává. Počínaje čtvrtým ročníkem se pak za Kruval účastní i pořádaných turnajů a v dalším ročníku dokonce obsadí třetí místo. Potlesk, mimochodem, to si určitě zaslouží uznání.

A teď jistě pikantní jiskřička pro ty, kdo letos skládají NKÚ. Náš drahý pan profesor završil svůj zdárný ročník složením zkoušek NKÚ z předmětů: Přeměňování, Dějin čar a kouzel, Kouzelných formulí, Obrany proti černé magii a také Alternativních forem magie. Ale co nás bude zajímat je, že jeho pokus o NKÚ z Lektvarů dopadl… no, řekněme, že si všichni umíme představit, jak to dopadlo. Úspěšně tedy rozhodně ne. Následující dva roky pokračuje v angažování se v nejrůznějších turnajích a se začátkem dalšího ročníku opět uhájí své třetí místo. Poslední rok se pak zapíše i jako druhý. V roce 2063 pak získává OVCE z Dějin čar a kouzel, Kouzelných formulí, Obrany proti černé magii a Alternativních forem magie.

Po ukončení studia se pokusil získat místo jako bystrozor na Ministerstvu kouzel, ale prozatím byl přidělen pouze k administrativní práci. Nešťastným datumem se pak stává 16. říjen 2064, kdy umírá jeho otec. Profesor zůstává na své pozici ještě jeden rok, ale po drobném incidentu je donucen odejít. Jeho žádost o přeřazení do terénu skončila dalším zklamáním a tak profesor dokonce omráčil nadržízeného. (Tajný respekt, viďte? Hned působí… nebezpečnějc.)

Tentýž rok byl zaměstnán na Merlinově koleji na Oxfordské universitě a začal pracovat v archivu a knihovně, díky čemuž získal přístup k nejrůznějším knihám a materiálům a mohl získat cenné informace ke studiu. Následuje však další nástraha osudu. Stane se to 16.března 2073, kdy umírá jeho matka. Slabým bolestným má být nemalé dědictví. Koncem tohoto ročníku opouští Oxford a díky nově nabytým penězům si může dovolit nejednu cestu po Evropě, přičemž jeden rok tráví i na proslulé Toledské univerzitě.

Roku 2078 se píše jeho návrat do Anglie, kdy se profesor vrací do domu svých zesnulých rodičů do Caustonu. Příští rok už přichází k nám – sem do Bradavic – a podává žádost o místo v profesorském sboru. Nejprve projeví velký zájem o výuku Obrany proti černé magii. Zde je ale profesorů dost a tak tento plán nevychází. Nicméně pro školní rok 2079/80 získal pozici profesora Dějin čar a kouzel 3. a 4. ročníku.

Víc jsem toho o něm vážně zjistit nestihnula. Koho zajímá něco víc, nemusí váhat a ať se vrhne do přepadávání. Možná vypadá nespolečensky, ale když se to tak vezme, je docela milej, no fákt. A je s ním občas i sranda. Ale to mu neříkejte. Ještě by zpychnul. Na každý pád… tímto se s vámi loučím se svým novým “seriálem”, ve kterém vám plánuju – jako vážně – nórmálně a fakticky přiblížit náš profesorský sbor. Protože jsou nám podobnější, než si myslíte.

Prozatím naviděnou,
Vaše Lee.

Tagy: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par