Pod povrchem profesorstva II.

Napsal/a Leah A. Wildrose     Rubrika: Zeleným inkoustem, Zmijozel

Pod povrchem profesorstva II. – Proserpina R. Chapmanová
Jak je známo, není zase tolik studentů, kteří by se o profesorstvo zajímali blíže. Nebo spíš měli odvahu prostě profesora bez okolků přepadnout a vymláti- ehm, dostat z něj umírněně nad hrnkem kakaa či podobných věcí nějaké ty informace o něm samém. No. Už ani nemusíte. Stejně jako loňský rok Vám všem budu ráda fungovat jako prostředník a tu těž-… velmi příjemnou práci stáhnu na sebe. Inu, vždyť ono se vám to bude hodit. (Vydírání dobrých známek se přeci neobejde bez znalosti konkurence… Ale pššt.)

Na naší paní profesorku jsem si počkala ve školní klubovně. Přecijen, když se vystihne ta správná chvíle (jako třeba v tomto případě čas oběda), kdy většina lidí vězí někde jinde (respektive tentokrát vyžírají sousední kolejní stoly ve Velké síni), je to opravdu velmi příjemné místo, zcela vhodné pro trochu nezávazné konverzace. Polštářky poslouží jako skvělý prostředek na zajištění pohodlí a ve všudypřítomném tichu (neb sem ruch z chodeb nedoléhal) jsem pansorku vyzpovídala z několika otázek, které by vás mohly zajímat. Ostatně, Rosie je na hradě novou krví a krom Latiny, Kouzelných Formulí vyučuje i Nauku o společnosti. Něco o společnosti si tedy rozhodně povíme. Zrovinka právě teď o té, co se honosí postem profesorským a snaží se nám to vštípit něco málo z toho, co budeme v životě potřebovat.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Výborně, takže Vás tímto oficiálně vítám v naší skromné klubovně, kde mi o sobě doufám prozradíte i něco víc. Souhlasíte?

Pansorka Rosie: Děkuji za přivítání, ehm. Samozřejmě, prozradím.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Perfektní! Tak to abychom začali. Ráda bych Vám teď položila několikero více či méně záludných otázek z doby Vašeho studia. Studovala jste na kouzelnické škole?

Pansorka Rosie: Ano. Z kouzelnických škol jsem nejprve absolvovala Oxfordskou akademii, pak jsem pokračovala na samotném Oxfordu a nakonec jsem vystudovala i v Toledu.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Zajímavé, to jsou vysoce prestižní a ve společnosti ceněné školy. To musíte být vážně mimořádně inteligentní mladá dáma, že? Byly doby, kdy jste si připadala, že na škole nemáte co dělat? A toužila jste jen po tom, abyste brzy odstudovala? Nebo jste naopak vždy prahla po informacích, byla chorobně zvědavá a nadšeně vítala každou hodinu navíc?

Pansorka Rosie: Obávám se, že jsem opravdu byla spíše chorobně zvědavá a na všech těch školách jsem si připadala jako doma. Ačkoliv jisté předměty mě nebavily, samozřejmě. Těm jsem se pak ale po ukončení Oxfordské akademie přestala věnovat, takže bylo vše v pořádku.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Tudíž jste ve třídě patřila spíše k těm oblíbenějším či naopak méně oblíbeným? Když jste zdvihla ruku, ozval se zklamaný vzdych nebo byli všichni spokojení, že nemusí mluvit sami? Byla jste spíš součást tamní elity nebo vyvrhelka na okraji společnosti? Či jste snad ztvárňovala klasickou šedou myš?

Pansorka Rosie: A jakou třídu máte právě teď na mysli?

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Samozřejmě na škole. Nebo v Oxfordu snad není kolektiv ustálených žáků nebo alespoň povětšinou se vídajících? Měla jsem pochopitelně na mysli vaše spolužáky na škole z vašeho nejbližšího okolí, se kterými jste měla společných vícero předmětů.

Pansorka Rosie: Měla jsem to štěstí nebo neštěstí, že jsem Oxfordskou akademii studovala s oběma svými bratry, takže jsem většinu času trávila s nimi. Byli jsme hlavně s Raymondem taková tichá uzavřená skupinka, svět sám pro sebe. I během studia Oxfordské university jsem se vídala především s bratry a pak se spolužáky z latinských seminářů, se kterými jsem báječně vycházela. A později tedy se svým snoubencem.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Takže jste se svým snoubencem začala randit už na vysoké? Jak to probíhalo? Načapali vás někdy? Chodili jste za školu? Byli jste obecně profláklí nebo o vás spíš nikdo neměl nejmenší ponětí?

Pansorka Rosie: Ano, na vysoké škole. Byli jsme spíš tichý a nenápadný pár, chodili jsme spolu na zajímavé přednášky a čítali jsme si na lavičce v parku Vergilia. Můj bývalý snoubenec je mudla, takže jsme spolu samozřejmě nechodili na všechny přednášky. Navíc on byl tou dobou už vyučujícím.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: To mi chcete říct, že jste vlastně randila s profesorem? To bylo na škole povolené?

Pansorka Rosie: Začali jsme spolu chodit, až když jsem přestala být jeho studentkou, abych to upřesnila. Do té doby jsme byli jen takoví lepší známí.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Podváděla jste na škole někdy? Víte, taháky pod lavicí, lhaní, matení, zapírání…? Byla jste někdy „za školou“? Předstírala jste nemoc, abyste se vyhnula testu či zkoušení? Nebo jste měla vlastní finty? Jaké?

Pansorka Rosie: Upřímně řečeno, ano. Neměla jsem ráda přírodní magii a všeobecně přírodovědné předměty vůbec, takže jsem se snažila si je někdy poněkud ulehčit těmi taháky. Ale snad jsem profesorům nikdy nelhala, za školu jsem také nechodila… většinou jsem si tiše četla pod lavicí.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Byla jste někdy nějak kázeňsky stíhána?

Pansorka Rosie: Nebyla, jak říkám, byla jsem slušná studentka.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Jakou jste dostala vůbec nejhorší známku? Z čeho a proč?

Pansorka Rosie: Z testů a úkolů nebo na vysvědčení?

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Můžete nám poreferovat o obojím.

Pansorka Rosie: Měla jsem dost špatných známek z lektvarů, péče o kouzelné tvory a podobných předmětů. Opravdu špatných známek. Naštěstí mi pak hodně pomáhal starší bratr, takže jsem to na vysvědčení z těch nedostatečných vytáhla většinou na chvalitebnou.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Jaký největší trapas se vám během doby vašeho studia stal?

Pansorka Rosie: Asi nejsem moc zábavná, ale mnoho trapasů nemám. Trochu trapné bylo, když jsem si ze samé nervozity nemohla u zkoušky vzpomenout, co napsal Vergilius. Nebo na jedné, ehm, oslavě… ale to bych si snad raději nechala pro sebe.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Jak se vlastně stalo, že jste se rozhodla nastoupit na naši školu?

Pansorka Rosie: Právě minulý rok jsem dostudovala v Toledu, tak jsem si myslela, že bych mohla konečně přestat studovat a předat trochu těch vědomostí dalším generacím.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: A Bradavice byly čistě spontánní volba?

Pansorka Rosie: Mohla jsem ještě zůstat v Toledu jako vyučující nebo se vrátit do Academie, ale chtěla jsem učit mladé kouzelníky. Navíc, stýskalo se mi po Anglii.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: A zatím se vám tu líbí? Znáte se již blíže s nějakými žáky a profesory?

Pansorka Rosie: Velice se mi tu líbí. Myslím, že jsem se seznámila už se všemi profesory a s mnohými studenty, ať už na hodinách nebo po večerce na nádvoří, že ano.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Vezla jste si s sebou do Bradavic nějakého domácího mazlíčka?

Pansorka Rosie: Ano, přivezla jsem si svou kočku, Flopsy.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: A už jste se rozhodla, jak dlouho se plánujete v Bradavicích ještě zdržet? Co vůbec říkáte na současné bradavické poměry? Na ředitele, způsob výuky, úroveň jídla i studentů..?

Pansorka Rosie: Všechno mi připadá naprosto v pořádku, takže se zde hodlám zdržet, jak to jen půjde. Abych tak řekla, neplánuji nikam odcházet.

Leah Anabell Wildrose za Hadí Jazyk: Tak to můžou naši studenti doufat ještě v mnoho zajímavých informací, kterých už se jistě dopídí sami. Děkuju mnohokrát za ztracený čas, pansorko.

Pansorka Rosie: Žádný ztracený čas, slečno Wildrose. Bylo mi potěšením.

A tak jsme se s paní profesorkou rozloučily a každá si šla svou cestou. Rozhodně můžu krátké dostaveníčko a poklábosení s Rosie vřele doporučit. Možná se na první pohled nezdá tak úplně přístupná, ale když chvíli vydržíte, jistě si brzy získáte její pozornost a její společnost je vskutku inspirativní. Takže vzhůru na věc, žádné strachy!

Na další dílek už se těšící

Leah A. Wildrose

Tagy: , , ,

Jeden komentář

  1. Dafne R. Aaron Píše:

    Dokonalost, konečně něco, co mi umožní trochu nahlédnout do minulosti jedné z mých oblíbených profesorek ^^

\par