Luštitelský koutek – Sudoku vol. 2

Napsal/a Bartleby Belows     Rubrika: Zeleným inkoustem, Zmijozel

Nedávno jsem se prohrabal starými výtisky našich úžasných novin a narazil jsem na zajímavé zpestření. Nebyl to žádný dobrodružný nebo tajemný článek se skandálním odhalením. Ale byl to zábavný luštitelský koutek, který se bohužel nepovedlo rozjet v dlouhodobější věc. Strůjcem tohoto nápadu je Marcus T. Melis, kterého jistě všichni znáte alespoň z postu kapitána havraspárského famfrpálového týmu. Po krátké konzultaci s ním jsem se rozhodl na jeho nápad navázat a tak jsem tu a přináším vám obnovený luštitelský koutek.

Jak název napovídá, dnešní vydání bude vyhrazeno Sudoku. Než se pustíme do luštění, tak vás seznámím trochu s touto logickou hrou, abyste se také něco dozvěděli, že?

Sudoku je logická hra, kterou vymyslel v roce 1979 jistý pan Garns. Nepojmenoval ji ale Sudoku, pod původním názvem Number Place se dostala hra do Japonska, kde si ji všichni strašně oblíbili. A právě díky oblibě v Japonsku získala hra svůj současný název.

A teď ještě pár slov k tomu, jak Sudoku vyřešit. Cílem hry je vyplnit celé pole čísly od 1 do 9. Tabulka je rozdělená na 9×9 polí, ty jsou seskupeny do devíti čtverců 3×3. Některá čísla jsou předem vyplněná a vy musíte doplnit zbytek. Musí ale platit, že v každém řádku, sloupci a také v každém čtverci musí být všechna čísla 1-9 a nesmí se opakovat.

Doufám, že pravidla jsou vám jasná a příchází tedy čas na luštění. První tři správní řešitelé, kteří vyluští všechny tři Sudoku, se můžou těšit na nějaké zajímavé ceny. Stačí po vyluštění podle legendy vytvořit tajenku a její znění pak odeslat do mé ložnice (Bartleby Belows, Sklepení, Chlapecké ložnice pro 4. ročník). Doufejte jen, že si žádný z mých spolubydlících neusmyslí, vaši vyluštěnou tajenku zabavit.

Vzhůru do luštění a ještě dál.

Váš Sherlock

Po klepnutí hůlkou sem, získáte přílohu se sudoku.

Tagy: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par