Po stopách školních trestů VI. aneb Weasley není šprýmař

Napsal/a Carmen Liliana Stormgarde     Rubrika: Mrzimor, Po stopách

Už od prvního setkání, kdy jsem nového profesora potkala ve Velké síni jsem si řekla, že bude ideálním kandidátem pro můj další díl nepravidelného seriálu o školních trestech. Oním profesorem není nikdo jiný, nežli Mornath Bill Weasley.

Jistě vás, milí čtenáři, napadá, jaký je vztah tohoto profesora k bývalé profesorce Weasleyové. I na toto jsem se optala. A věřte mi, nedoporučuji vám se na to vyptávat. Očividně je to velmi častá otázka, která u profesora nevyvolává zrovna velké nadšení.

Profesorka Weasleyová je sestřenicí letošního přírůstku profesorského sboru. Pan profesor mi dokonce svou odpovědí vyfoukl i další otázku, která měla směřovat na to, co dělal před tím, než vzal místo učitele.

Profesor zde učil již dříve. Jak jsem si později vybavila, bylo to v mém druhém ročníku, kdy jsem jej míjela na chodbách a to velmi zřídka a v uctivém oblouku. Poté odjel na služební cestu. Na detaily jsem se vskutku neptala, on ten profesorův tón totiž nezněl zrovna povzbudivě.

Nebo vás více zajímá, co profesor vyučuje? Někteří z vás se s ním již na hodinách nejspíše potkali. Ale pro ty ostatní… Profesor Weasley letošní rok vyučuje v prvním, druhém a pátém ročníku Lektvary a třetí ročník Alchymie. Pokud tedy hodláte na konci roku skládat zkoušky NKÚ z Lektvarů či Alchymie, povede vaše opakování právě tento profesor. Tak tedy k rozhovoru…

Když jste studoval, míval jste zkušenosti se školními tresty? Utkvěl Vám nějaký výrazně v paměti?

Tresty na Novém Kruvalu? Ale kdeže (zde pan profesor skoro zněl pobaveně). Tam jsme byli rádi, když jsme něco neschytali. Takže ne, se školními tresty jsem zkušenosti neměl, měl jsem zkušenost spíš s občasným netrestáním a to je to, co mi utkvělo v paměti.

Následně byl náš rozhovor přerušen hlukem v síni. Ne, opravdu, doporučuji vám nehlučet, pokud je pan profesor přítomen. Sice jsem neslyšela, co slečně říkal, ale každopádně, pokud nejste dostatečně vysocí, abyste si s profesorem koukali z očí do očí, nejspíše absolvujete zážitek jako o pár dnů dřív Michael Swift a tento den i ona slečna, totiž, že si vás profesor za límec přizvedne do vzduchu. Předpokládám, že se jí dostalo kázání na téma hluk a bláto na triku. Každopádně, ať už jí pan profesor říkal cokoliv, dívka se kroutila a vypadala u toho jak červ na háčku. A pak se do toho dosti hlasitě a ne zrovna slušně vložila jedna malá havraspárka. Teda, nechápu, kde vzala tu drzost…

Omlouvám se za přerušení, kde jsme to skončili? (No prostě, profesor se slušným vychováním.)

Z pohledu profesora, jak se Vy sám vidíte? Jako mírný a vstřícný pedagog, nebo přísný s vysokými nároky, takový, který mezi studenty není moc oblíbený?

(Asi každému je jasné, že profesor Weasley nepatří mezi ty, kteří by se dali opít rohlíkem.) Jsem přísný, mám rád pořádek, zvláště ve svých hodinách, k tomu klid. Když mám někoho něco naučit, jsem náročný, ale jsem přesvědčen, že to bude mít výsledky. Nestojím o povaleče, ty ve své třídě nechci. A jestli někdo složí letos zkoušku NKÚ, tak mi nakonec poděkuje.

Jistě se mnohým z vás, především těch starších, vybavuje profesor Alvaréz, ten taky patřil do řad přísných pedagogů s vysokými nároky. A číst si pod lavicí rovnalo se přihlášení k praktické ukázce procvičovaných kouzel, někdy.

Jaká je Vaše oblíbená forma školních trestů? Tedy, krom zdvíhání studentů za límec z podlahy…

Čištění kotlíků, případně běhání kolem hradu. Pak také rád učím studenty plavat. Ale to můžu praktikovat až na jaře. Tvrdší tresty mi tu asi neprojdou a přeměňování mi přijde zbytečné. (Jen nechápu, proč s tím plaváním studentů chce profesor čekat až na jaro, když voda je stále teplotně naprosto v pohodě.)

Máte v záloze nějaké opravdu nehezké zadání pro extrémní zlobivce, nezdvořáky a hlučouny, které byste nepřál ani svému největšímu nepříteli, ale pokud by student byl dost vytrvalý, mohl by takový trest schytat?

Ochutnávání výtvorů studentů lektvarů. Přecijen nejlepší způsob jak zhodnotit kvalitu práce je vyzkoušet výsledek. (Tak teď byste měli být opravdu rádi, že nevidíte profesorův výraz, když tohle říkal. Protože by se vám ani v nejmenším nelíbil. On to možná byl úsměv, ale ne, mile to vskutku nevypadalo.)

Máte nějaký vzkaz, pro všechny zlobivce, který byste rád vyřídil čtenářům školních novin? Třeba momentální nabídku školních trestů, ať víme, na co se můžeme aktuálně těšit.

Že varuju jen jednou, potom nebudou rádi, že na školu přišli dělat bor…humbuk. (Opravdu, zajímalo by mne, co chtěl pan profesor říci původně.)

Nakonec se naše role tazatele a dotazovaného dokonce na chvíli otočily, naštěstí opravdu jen na chvíli. Samozřejmě, že toto není úplně celý rozhovor, ale nemusíte vědět všechno najednou. A třeba se dočkáte i dalšího článku o profesoru Weasleym. Kdo ví, třeba vám v něm odhalím profesorovu lidštější stránku. Nebo nějaké temné tajemství?

A slova profesora, která byste si měli všichni zapamatovat: „Varuji jen jednou“. Tak na to nezapomínejte, je-li profesor v dohledu či doslechu, osobně bych kolem hradu běhat nechtěla.

Tagy: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par