Od panenek po krabice aneb mudlovské technologii se nevyhneme

Napsal/a Elizabeth White     Rubrika: Nebelvír, Nezařazené

Taky vás zajímá, co dělají ty krabičky, o kterých vám furt někdo píše a nabízí vám je za mudlovskou cenu? Co si o mudlovské technologii myslí lidé na hradě a jak ji znají? Zeptala jsem se pár lidí na jejich názor a vy máte jedinečnou možnost si přečíst o názorech kouzelníků jak z mudlovských, tak smíšených i kouzelnických rodin. Takže se pohodlně usaďte a začtěte se.

Kdysi si děti v našem věku hrávali ještě s panenkami, kluci s autíčky a to jak v mudlovském světe tak v kouzelnickém. Je smutné, kam ta generace spěje, jak by řekl skoro každý postarší kouzelník možná i mudla.  Kdysi si děti ve věku 10, 11, 12, 13 možná i těch čtrnácti let hrávali s normálními hračkami, jako jsou třeba plyšáci, panenky pro holky, autíčka pro kluky, stavebnicemi, hráli stolní hry a tak podobně. Babičky a možná ještě i maminky by vám o tom popovídali. Avšak i když my kouzelníci, jsem trochu „zaostalí“ i na nás se hrnou všemožné moderní mudlovské technologie. Děti z kouzelnických rodin možná ještě tak „zkažení“ nejsou, ale už vám kouzelník z mudlovské rodiny vykládal, jak se mu stýská po jakých si hrách v krabici zvané počítač?  Taky vám už po sově přišel jakýsi kus lesklého druhu pergamenu s hodně detailní kresbou a nabídkou jaké si krabičky s názvem „Můj telefon 6“? Mě to došlo už asi 3x. Ale na co by mi to bylo? Vždyť ani nevím, na co by mi ta krabička byla. Možná, bych si do ní maximálně uložila pár náušnic, ale i o tom pochybuji.  A tak sem se vydala po hradu a zeptala se pár žáků jak z mudlovských rodin, tak z kouzelnických a smíšených.

Jako na první jsem narazila na slečnu Terry E. Maltyne z Mrzimoru. Ta pochází ze smíšené rodiny, tedy otec je mudla, matka čarodějka. Zeptala jsem se jí na pár otázek:

1. Co si myslíš o moderní mudlovské technologii? Ale řekni mě to upřímně, protože kdybys to začala nějak vychvalovat a při tom si myslela, kdoví jaká je to kravina, bylo by mi to na nic.

Terryina odpověď: Podle mě jsou některé ty věci zbytečné, i když možná užitečné. Pro kouzelníka, který tyhle věci nezná možná fantastické. Já však některé mudlovské technologie uznávám. Třeba jejich způsob dorozumívání se. Je to rychlé a snadné

2. Slyšela jsi už o krabičce „Můj telefon 6″?  A jestli ano, mohla bys mi říct, k čemu to je dobré a co si o tom myslíš?

Terry: Em…O tom jsem neslyšela, takže ti tomu asi nic neřeknu, promiň.  Ale jestli máš, namysli to, že mudlové své technologie stále mění a vylepšují, tak je to podle mě stejné jako u nás. Taky si přece pořizujeme nová košťata, kotlíky, brky a jiné věci nám potřebné. Mudlové taky nechtějí mít staré věci, když můžou mít nové a spolehlivější. Tak proč ne.

3. A poslední otázka. Co si myslíš o mladých a mudlovské technologii? Protože já jsem třeba slyšela, že si mudlovští prcci hrají s těma krabicemi, kdežto třeba naši prcci si hraj s panenkami.

Terry: Já osobně ač jsem vyrůstala v mudlovské světě, tak jsem si hrála s panenkami a jinými hračkami, lítala po venku a hrála si na schovávanou. Doma sice máme ty „krabice“, tedy počítače, ale mě to nikdy moc nelákalo. I když jsem slyšela, že mudlovské děti to mají a musí používat i ve škole.  Prý se na tom učí a v dospělosti s tím pracují v práci. Asi to tedy slouží i k jiným věcem než ke hraní her. Taťka na tom taky pracuje. I mamka vlastně, píše na tom tu svou knížku. Takže to slouží i k takovému uchovávání různých textů.

Poté jsem se s ní rozloučila, protože spěchala na hodinu létání, pokud si to správně pamatuju. Ale dlouho jsem se nenudila, protože mi do cesty vlezla slečna Leungová z Nebelvíru, která je pro změnu z mudlovské rodiny. Začala jsem se jí tedy ptát:

1. Co si myslíš o moderní mudlovské technologii? Ale řekni mě to upřímně, protože kdybys to začala nějak vychvalovat a při tom si myslela, kdoví jaká je to kravina, bylo by mi to na nic.

Jean: No řekla bych, že je to dobré. Pro mudly. My máme jiné způsoby zařizování. My máme kouzla, ale oni ne, takže si musí vypomoci nějak jinak a to za pomoci mnoha strojů. Mnoho jejich vynálezů je doslova fascinujících, takové počítače, mobily. Řekla bych, že ty by se nám v Bradavicích hodili, ač sovy nejsou vůbec špatné. Přes mobil se zpráva okamžitě odešle, kdežto chudák sovička musí lítat jako namazanej blesk z místa a do místa bé. Taky internet, na takové domácí úkoly by to bylo, dle mého, geniální. Zadat si do vyhledávače něco co potřebujeme a ono by nám to hned vyjelo, nemuseli bychom se hrabat v knihách. Né že by to nemělo své kouzlo. Dle mého jsou mudlové dost chytří a prostě se museli přizpůsobit tomu, že oni kouzlit neumí a tak „kouzlili“ s na první pohled obyčejnými věcmi až z nich vyrobili něco geniálního, co jim každodenně usnadňuje život.

2. Slyšela jsi už o krabičce „Můj telefon 6″?  A jestli ano, mohla bys mi říct, k čemu to je dobré a co si o tom myslíš?

Jean: Krabičce? Ano určitě slyšela, tento mobil dobýval zemi společně s jeho předchůdci. No tento mobil má nemálo dobrých stránek, velká paměť, telefonování, stejně jako u jiných telefonů, mnoho aplikací, když si člověk s někym volá, může dát k tomu volání svůj obrázek, to jest něco jako webkamera v počítači. A mnoho jiných výhod… Podle všeho jde o nejprodávanější mobil…

3. A poslední otázka. Co si myslíš o mladých a mudlovské technologii? Protože já jsem třeba slyšela, že si mudlovští prcci hrají s těma krabicemi, kdežto třeba naši prcci si hraj s panenkama.

Jean: No, je to pravda. Ty krabice, to budou asi počítače. Já sama jsem na něm strávila celkem dost času, je tam plno her, informací, zábavných programů a můžeme si na něm povídat s přáteli. Většina těch prcků je tam, ale kvůli hrám kterých je tam nepočítaně. Prcky to baví, tak proč ne? Jasně, zřejmě je lepší když si hrají s panenkami, ale já z pohledu bývalého mudlovského dítěte to prostě beru tak že kdyby počítače nebyli, nebylo by přes den pořádně co dělat. Díky četným kroužkům jsem na internetu nebyla zas až tak často, ale určitě ne málo. Takže řekla bych, že internet není vůbec špatný, ale děti na něm pak začínají být závislé, což by se možná stalo i mě, tady po většinu roku internet ani jinou techniku ani nevidím a že bych se nudila, říct nemůžu.

Potom jsem se musela rozloučit se slečnou Leungovou a vydala se na hodinu přeměňování. Ale to vás nezajímá. Venku jsem potkala Carsona  Dohnhofena ze Zmijozelu, který je v Bradavicích 1. rokem. Pochází s čistokrevné rodiny a též i jeho jsem poprosila o jeho názor. Tady to máte:

1. Co si myslíš o moderní mudlovské technologii? Ale řekni mě to upřímně, protože kdyby, jsi to začal nějak vychvalovat a při tom si myslel, kdoví jaká je to kravina, bylo by mi to na nic.

Carson: Co si myslím o mudlovské technologii? Chceš vědět, co si myslím?  Myslím, že bez ní by už se většina dnešních lidí neobešla. Bez věcí jako je mudlovskej internet, mobilní telefony. To už se v podstatě stalo základem dnešního života. Ovšem mi kouzelníci o tom zatím nemáme potuchy, teda ti co žijí s nějakým mudlovským rodičem s tím zjevně zacházet umí, ale kdo ví.

2. Slyšel jsi už o krabičce „Můj telefon 6″?  A jestli ano, mohl by, jsi mi říct, k čemu to je dobré a co si o tom myslíš?

Carson: O krabičce můj telefon 6 jsem v životě neslyšel. Nemám zdání co to je

3. A poslední otázka. Co si myslíš o mladých a mudlovské technologii? Protože já jsem třeba slyšela, že si mudlovští prcci hrají s těma krabicemi, kdežto třeba naši prcci si hraj s panenkama.

Carson: Hmm. Tak nevím, co na tohle odpovědět. Vše je obsaženo v první otázce Tak a tohle je tedy výsledek.

Tři lidé z tří kolejí a tří různých rodin. A co si o mudlovské technologii myslíte vy?

Své názory nám můžete posílat do naší červené redakce jako příspěvek k tomuto článku!

Úprava textu: Andrew James Wood

[20:50:34] Disturbed: 2. O krabičce můj telefon 6 jsem v životě neslyšel
[20:50:38] Disturbed: Nemám zdání co to je

Tagy: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par