Fawkes coming soon

Napsal/a Bartleby Belows     Rubrika: Ve školní lavici, Zmijozel

5. listopad – den kdy se otřásli Bradavice.
I takto by se dal nazvat blížíce se slavný den a taky chystaná akce StR (vymyšlená mou ne příliš malou maličkostí). A co že se vlastně děje, že polovina hradu tak vyšiluje?

Odpověď hledejme v historii naší země a abyste nemuseli dlouze hledat v knihovně či ve svých mozkovnách, tak vám stručně přiblížím, co že se tak významného stalo.

Guy Fawkes byl anglický voják, který je znám svým „spiknutím střelného prachu“. Což byl pokus o atentát na krále Jakuba I. , který se odehrál 5. listopadu 1605. A jak už z názvu vyplývá, velkou roli tu hrál střelný prach. Místem útoku byl Westminsterský palác, kde se konalo jednání parlamentu, ten měl vyletět do povětří a následně mělo proběhnout povstání v oblasti Midlands.
Jednoduché bum a bylo by po akci, nicméně každá pořádná akce potřebuje plán a nějaké přípravy.

Guy Fawkes byl znalec na výbušniny a tak byl pověřen umisťováním střelného prachu a následně iniciováním celého výbuchu.
Někteří účastníci spiknutí ale varovali své přátele v parlamentu a tak se celá akce jednoduše provalila a následně byl nalezen Fawkes u sudů se střelným prachem. Byl zatčen, souzen, popraven. Pár spiklenců se pokusilo vyvolat povstání, ale tento pokus ztroskotal stejně jako celá akce.

A tak je tento den oslavován jako díkuvzdání za odhalení spiknutí proti králi a parlamentu.

Se střelným prachem a oslavami souvisí také ohňostroje, které se tradičně pořádají a kdo ví, třeba se i my letos nějakého dočkáme. A pokud ne, tak neklesejme na mysli a raději si připomeňme tradiční báseň tohoto významného dne.


Remember, remember the Fifth of November,
the Gunpowder Treason and Plot,

I see no reason why Gunpowder Treason should ever be forgot.
Guy Fawkes, t’was his intent to blow up King and Parliament.

Three score barrels were laid below to prove old England’s overthrow;
By God’s mercy he was catch’d with a dark lantern and lighted match.

Holloa boys, holloa boys, let the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!

Hip hip hoorah!


V letošním roce si den Guye Fawkese připomeneme právě chystanou akcí StR, která na ni upozornila již v minulém roce několika letáky

první leták

nebo

druhý leták

a několika dalšímy.

Akce proběhne na základě vyhlášené soutěže (2. patro – sekretariát), kdy nejlepší nápad na zbourání našeho hradu bude realizován a uveden do praxe. Na to všechno se můžete těšit, kdy a kde se dozvíte přesně z nástěnky školy až to bude aktuální.

Tak zapojte mozkové závity, přečtěte si pozorně podmínky soutěže a neváhejte se zapojit, protože kdy se vám znovu poštěstí zúčastnit se bourání hradu!

Doufám, že se všichni těšíte na tento památný den a náležitě ho oslavíte. S napětím budeme očekávat vítěze vyhlášené soutěže a následně se budeme těšit na celý průběh akce (samozřejmě Vám přineseme shrnutí v dalším článku).

Do zbraně a šavlozubím kachničkám zdar!
Váš Sherlock

Tagy: , , , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par