Předměty versus Semináře

Napsal/a Katie S. Wolfans     Rubrika: Ve školní lavici, Zmijozel

S dalším školním rokem je tu jako každoročně i učení (kdyby nebylo, bylo by zbytečné sem jezdit). Jako každý rok máte možnost zapsat se na několik povinně volitelných předmětů, volitelných, povinných (to jsou jenom základy) a na semináře.

A co jsou to vlastně ty semináře?

Seminář je mnohem pohodlnější než obyčejný předmět a to z dvou důvodů.

Za prvé většinou vám stačí mnohem méně známek ke klasifikaci a za druhé je to někdy úvod do předmětů, tudíž se o nich alespoň něco napřed dozvíte. Samozřejmě nejen to, bývá tam i nějaké doplňující učivo. Předmětů je hodně, ale seminářů mnohem méně, takže si dovolím vypsat je sem.

Od druhého ročníku:

  • Úvod do věštění

Od třetího ročníku:

  • Magické rostliny v lektvarech
  • Vybrané regiony kouzelnického světa
  • Psychologie
  • Autorská tvorba a žurnalistika
  • Žertovná kouzla

Od čtvrtého ročníku:

  • Psychologie pro pokročilé
  • Kouzelní tvorové

Od pátého ročníku:

  • Záhady psychologie

Od šestého ročníku:

  • Zvěromagie
  • Léčitelství kouzelnických tvorů
  • Masožravé stromy světa
  • Studium jedů

Od sedmého ročníku:

  • Studium jedů pro pokročilé

První ročník jsem tam nenapsala, protože tam žádné nejsou, je to zřejmě z toho důvodu, aby si prváci zvykli a až v dalších ročnících se přihlašovali do seminářů. Samozřejmě jsou semináře čistě dobrovolné, protože je to doplňkové učivo, jak už jsem psala. Semináře vymýšlí naši úžasní profesoři, za což bychom jim měli poděkovat, přeci jen je učí ve svém volném čase. Kdyby nebyli tak ochotní, ani bychom žádné semináře mít nemuseli a to by to učení potom bylo opravdu nudné (nic proti předmětům, ale dozvědět se o něčem víc, než se vejde do osnov hodiny, je přeci jen zajímavější).

Nejvíc zajímavé bývají semináře, které učivo doplňují a učí věci dopodrobna či nějak jinak, prostě něco navíc. Potom bývají úvody do předmětů, jelikož ty bývají zajímavé, tím že se dozvíme, co se v předmětu učit budeme a jestli tam má vůbec cenu chodit popřípadě, jestli nás vůbec zajímá. Nebo prostě, když se nudíte či chcete mít krásné dlouhé vysvědčení s krásnými známkami.

Když chodíte třeba do sedmého ročníku, můžete se zapsat i na seminář ze třetího. Je to tak, že jsou od těch vypsaných ročníků povolené, tudíž si můžete studovat, jaký seminář chcete, kterýkoliv vyšší ročník, než je ten minimální.

A co předměty?

Ty bývají už nudnější, některé z nich jsou nudné celé, u některých třeba jen pár témat z osnovy a u některých jenom jedno téma a další mohou být zajímavé celé, ale to tak moc nebývá. Přeci jenom přežít jedno nebo dvě témata není až zase tak hrozné, když vás předmět baví celkově. Všechny předměty jsou nepovinné, tedy kromě základů magie. Samozřejmě musíte chodit minimálně na jeden povinně volitelný předmět, protože se v pozdějších ročnících skládají zkoušky a nemůžete ročníky procházet jenom tak, aniž byste studovali, to je logické. Samozřejmě je důležité rozhodnout se, jaký předmět chcete studovat a jaký ne, protože záleží na tom, kde chcete pracovat. Když nevíte, nejlepší pro vás bude asi chodit do nauky, ale museli byste ji přežít do druháku, protože otázka vašeho povolání se řeší až tam. Také můžete chtít studovat více předmětů, než je nutné pro vaši budoucí práci, což je naprosto pochopitelné.

Nejvíce navštěvované předměty bývají ty, na kterých se učí kouzla. Většina lidí, chce umět spoustu kouzel, snad aby si vystačila v životě jenom s kouzlením, což ale vždy nejde. Podle mě to nebývají ty nejzajímavější předměty, to jsou většinou ty, ve kterých se učí něco, co neumí jen tak každý a nebo něco o našich dějinách a tím doopravdy myslím Dějiny čar a kouzel, ale rozhodně se tam dozvíte o dechberoucích věcech, o kterých se budete chtít naučit něco víc. Každého baví něco jiného, proto vám tu nebudu psát nic o předmětech, ještě bych vás nějak ovlivnila a vy byste si potom ten předmět zapsali, nebavil by vás, proto byste dostávali špatné známky a nakonec byste kvůli mně měli zkažené vysvědčení. A to nechci.

Všechny předměty jsou jiné, to rozhodně. Každý člověk má ovšem jinou osobnost, tudíž někoho nemusí nějaký předmět bavit a pro druhého může být zase tím nejlepším. Tím jsem jenom chtěla říct, že jsme všichni jiní, tedy úplně všichni asi ne, ale většina z nás…

A co jsem tímto článkem chtěla říct?

To, že semináře nejsou hrozné a bývají zábavnější, než některé předměty, ale zase nejsou nutné. Takže jen tak nezatracujte tento způsob přísunu nových informací a občas se také na nějaký zapiště. A o předmětech jen to, že jsou důležité pro vaši budoucí kariéru a proto byste na nějaký chodit také měli.

Tagy: ,

Jeden komentář

  1. Yuuki Píše:

    Moc pěkný článek Katie ^^

\par