Prosinec bílý, anarchie sílí

Napsal/a Nyel Stormgarde     Rubrika: Morčata a ti ostatní, Mrzimor

Máme sice už nový rok, ale pojďme se poohlédnout za koncem toho minulého. Jaká byla na hradě atmosféra před začátkem vánočních prázdnin? Komu zrušení vánočních oslav vadilo více? Prvákům, nebo starším?

Byla ani ne polovina prosince a stačilo vyjít z učeben. Ať jste kdykoli odpoledne přišli kamkoliv, skoro zaručeně jste narazili na prváčka, který už to v uniformě nevydržel a hábit i s kolejními barvami hodil do kouta. Všude se to hemžilo mudlovskou teplákovou módou, tričky, mikinami…

Dokonce jsem jedno pondělí, kolem poledního, potkala nejmenovaného nebelvírského prváka (dlouhé tmavé vlasy, hnědozelené oči, obliba v červeném oblečení a bílé kočce). Vyrazil do Velké síně na oběd.  Spokojeně si tam seděl, ve svých červených kalhotách a červené mikině, a očividně neměl na spěch. Pokud někteří ze čtenářů v onom prvákovi poznáváte Pavola Ecetiho, tak jste se nespletli. Opravdu to byl právě tento prváček. A jaké bylo jeho zděšení, když zjistil, že není neděle a že zazdil dopolední vyučování! Tak rychle jsem prváka už dlouho neviděla utíkat! Ale co se mu musí přičíst k dobru, údajně utíkal za profesory, jejichž hodiny zameškal, aby se omluvil. Obvykle se setkávám s tím, že je nad zameškanými hodinami mávnuto rukou, však svět se nezboří…

Ale jeden prvák bez uniformy… Nene, kdepak, jen to jediné by na článek nedalo.  Ovšem když jsem další den odpoledne bloumala hradem a hledala inspiraci, jeden by nevěřil, čím vším mudlovská móda hýří. A barvy to nejsou. To, že bylo kolem čtvrté odpoledne je věc jedna. To, že onu mudlovskou módu nepředváděli jen prváci je věc druhá. A když člověk dojde až do pohodlné místnosti ve Velké věži, kde se dá strávit odpoledne bezvadným nicneděláním u krbu, co tam nepotká. Skupinku prváků, jak spokojeně provozují ono nicnedělání, vesele žvatlají, Merlin ví o čem, a především – nikdo z nich nemá školní uniformu!

To pak člověka napadá, jak je možné, že si nejmladší generace na hradě dělá, co chce. Kde jsou prefekti, primusové a profesoři, když studenstvo nedodržuje školní řád? Skoro to nabádá k tomu, abychom si, my běžní studenti, mysleli, že sedí někde ve sborovně, nebo té své super tajné zasedačce, a popíjejí v klidu horkou čokoládu. A že je jim vlastně úplně jedno, co se děje za zavřenými dveřmi.

Dávají nám snad profesoři volnou ruku, když opustíme jejich učebny? Zavedli nové metody výchovy? Dělej co umíš, po škole se ti to bude hodit? Nedalo mi to a vyslala jsem letku školních sov po profesorských pracovnách.

Co si myslíte o tom, že studenti nedodržují školní řád a běžně se ve všední dny promenádují po škole v mudlovské módě a to ještě před úderem šesté hodiny?

Mělo by se podle Vás více dohlížet na upravenost školních uniforem?

Jak byste Vy osobně řešil studenta opakovaně v mudlovském ještě před 18:00? Poslal byste je převléknout se zpět do uniformy? I kdyby to bylo 10 minut před dobou, kdy už uniformu mít nemusí?

“Pár minut před šestou bych to fakt neřešila. Ve čtyři by se takový student šel ještě převléknout. I když i tehdy by hodně záleželo na situaci. Pokud by to třeba byl člen dramatického kroužku a šel si před zkouškou pro čaj, tak nevidím problém.”

(profesorka Gallagher)

„Já samotná jsem nikdy nebyla příliš vzorná studentka, co by se oblékala dle školního řádu. Teď, když jsem profesorkou vyžaduji po studentech hlavně slušné chování a dodržování nějakých bezpečnostních zásad.”

(profesorka King)

“Osobně s porušováním této položky školního řádu problém nemám. Ale všeho s mírou, dokud budou studenti chodit oblékaní v rámci mezí, vždy přivřu oko. Jen bych nerad, aby se z drobného prohřešku nestal problém a studenti nezačali v hojné míře pochodovat po chodbách v otrhaném oblečení, ne-li dokonce oblečeni do něčeho připomínajícího režný pytel používaný na uskladnění většího množství sušených bylin. Ale něco takového bych netoleroval ani v době po 18 hodině.
Je asi jasné, jak by to u mě bylo s trestáním. Za vkusnou mudlovskou módu by trest nepřišel žádný. Ale cokoli za hranicí vkusu, nebo dokonce slušnosti, by bylo odměněno školním trestem, po kterém by si dotyčný student patřičně rozmyslel a řádně protřídil svůj šatník. Samozřejmě tím nemyslím tělesné tresty, jen trochu té všem dobře známé manuální práce bez pomoci kouzel.”

(profesor Torrence)

“Myslím si, že pravidlá a školský poriadok by sa mali dodržiavať.
Školské uniformy sú nevyhnutnou súčasťou a starou tradíciou tejto inštitúcie. A tradície treba ctiť. 
Na druhej strane, je tu mnoho dôležitejších pravidiel. 
Desať minút pred šiestou hodinou by som žiadneho študenta neposlala sa prezliecť. Zo svojej hodiny by som však študenta bez školskej uniformy vykázala.”

(profesorka Griffin)

“Velmi silně se mi to nelíbí.

Ano.
Ne, zadal bych mu neúprosně školní trest A ten by byl s okamžitou platností a plněn ve školní uniformě, například leštění kotlíků. Takže převlečení do uniformy by bylo až po zadání trestu jako jeho součást.”

(professor Weasley)

“Pokusím se vyjádřit k vašim otázkám, kdybyste snad chtěla vědět cokoli dalšího, neváhejte se mi znovu ozvat.
Nemyslím si, že nošení mudlovské módy je přestupek, za který by se mělo nějak důrazně trestat. Ano, je to proti školnímu řádu, ale kdo z nás někdy neporušil některou položku školního řádu? Zrovna porušování té, která se týká předepsaného oblečení, mi vadí nejméně. Že se některá dívka rozhodne ukázat pěkné nohy? A co je na tom špatného? Nebo že někdo nerad nosí uniformu? Proč mu zakazovat projevy jeho individuality. Navíc v létě mohou být hábity opravdu velmi nepohodlné a například ve sklenících nebo při nácviku kouzel mohou vyloženě překážet.
Což vám odpovídá i na otázku, jak bych řešila, kdyby někdo uniformu nenosil. Nijak, školní řád, který vymyslel někdo, kdo sám uniformu nosit nemusí, pro mě není dostatečný důvod.
Něco jiného je však vaše otázka o upravenosti uniforem. Ano, pokud už si dotyčný uniformu oblékne, pak by ji měl udržovat čistou a upravenou. Není nic horšího než košile lezoucí z kalhot a uzel kravaty u pasu.”

(profesorka Freedman)

“Já tuto jejich tendenci celkem chápu; přece jen je člověku lépe v oblečení, které si vybere sám než v uniformě, která je mu předepsaná. Možnost nosit oblečení dle vlastního výběru vyjadřuje jakousi svobodu sebereprezentace. Dnes mám radost, tak si vezmu veselé oblečení nebo se mi naopak nedaří, a tak sáhnu po něčem nevýrazném. Kdežto školní uniforma vás zkrátka unifikuje. Je tedy špatné ji nosit? Nu, uniforma na druhou stranu vyjadřuje jistou skupinovou příslušnost a identitu – jsem studentka čarodějné školy a patřím do Mrzimoru, konkrétně u vás. Uniformy jsou tu také od toho, aby se smazaly sociální rozdíly vyjadřované oblečením. Sally z bohaté rodiny v těch nejdražších kouscích by se mohla smát Amandě, která musí dědit oblečení po starších sestrách. Takhle mají obě uniformu a jsou si alespoň takto rovny. 
Tudíž z mého pohledu má nošení a nenošení uniformy svá pro a proti a dokážu pochopit důvody obojího. Teď vaše otázka, jestli je v pořádku, aby studenti chodili bez uniformy v době, kdy ji podle školního řádu mají mít. Striktní vykladač školního řádu vám řekne, že to dobře není, že je tady nějaká norma, která má být dodržována. Nu, já řeknu asi tolik: Ano, měli by nosit uniformu, na výuku určitě. Mimo ni je to asi také lepší, ale netrvala bych na tom. Co se týče upravenosti školní uniformy – neměla by být špinavá a roztrhaná. Nicméně nějaké drobné odlišnosti mezi jednotlivými styly nošení uniformy jsou z mého hlediska vítané. Člověk by měl mít prostor nějak vyjádřit svou osobnost. 🙂 A posílat někoho převléknout deset minut před šestou? To mi přijde trochu jako buzerace. 🙂 Snad jsem vám odpověděla dostatečně.”

(profesorka Liu)

A jakéže byly reakce na zrušení Vánočních oslav?

Mnoho starších studentů, mezi nimi i já, odjelo na prázdniny domů, kde žádné rušení oslav neproběhlo. Co jsem slyšela, tak nakonec oslavy nebyly zrušeny ani ve škole. I když se prý letos nekonal ples.

Paradoxně nejvíce zrušení plesu nevadilo starším, zamilovaným a spárovaným studentům. Ptáte se, komu tedy ples chyběl nejvíce? Nebyli to ani profesoři, přeci jen, ti si kultivované zábavy užili na svatbě slečny de Shell a profesora Gallaghera. Pokud je vaším tajným tipem, že nejzklamanější byli prváčci, pak jste se trefili do černého. Kdo tedy mezi jedenáctiletými rozšířil tu fámu o Vánočním plese a nutnosti doprovodu? To bude zřejmě záhadou letošních Vánoc.

Do nového roku jen to nejlepší,

Vaše redaktorka Nyel!

Tagy: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par