Předmět či profesor?

Napsal/a Korespondenti     Rubrika: Mrzimor, Po stopách

Někteří z nás po otázce „Co je podle tebe nejlepší předmět?“ nějaký ten předmět ihned odpoví. Asi se nad tím ani nijak nezamýšlí, není to přeci příliš důležitá otázka. A potom, když se jich někdo zeptá na nejoblíbenějšího profesora, většinou je to ten, co učí jejich oblíbený předmět. Napadlo mne zjistit, jestli se třeba nejedná jenom o oblíbený předmět, nikoliv učitele nebo druhá varianta, že je oblíbený jenom profesor a díky němu i předmět na který chodíte, takže to ani nijak nerozlišujete. Celkem mě zajímalo, která z variant je správná a proto jsem se rozhodla, že si to všechno ověřím.

A téměř ihned jsem pochopila, že to není tak jednoduché, jak jsem si myslela. Zkuste si jenom tak nalézt na hradě někoho, kdo nepospíchá a je ochotný se s vámi zdržet a odpovědět na vaše otázky, byť jich bude jen málo. Poslední dobou je prostě všude nějaké veliké pusto. Potkávám většinu lidí jenom na chodbách či při nějakém tom obědě. Samozřejmě ještě v učebnách, ale to se jich asi těžko budu ptát na nějaké otázky. Jednou jsem to zkoušela, ale zvolila jsem si špatný čas brzy ráno a ten, koho jsem se tázala, byl asi hodně unavený, nebo příliš zabraný do hodiny, protože na mě nikterak nereagoval a ani to nevypadalo, že by mě viděl.

Naštěstí mám ještě sovy a dokážu někoho zdržovat i na těch chodbách. Ale stejně je to s těmi lidmi bída, nechápu, kde jsou zalezlí. Navíc je už i celkem hezké počasí, takže bych pochopila, kdyby byli venku, ale tam jsem také nikoho nezahlédla. Možná sem tam jednoho člověka, ale říkala jsem si, že nemá cenu tam za jednou odpovědí chodit, to jsem si radši na „oběti“ počíhala.
Ptala jsem se jenom na pouhé dvě otázky.
První: „Jaký je tvůj nejoblíbenější předmět (popřípadě seminář) a kdo jej učí?“
Druhá: „Jaký je tvůj nejoblíbenější profesor?“
Samozřejmě odpovědi mohli být i tři, nebo i deset, záleželo na tom, kdo odpovídal. A výsledek pro mě není příliš překvapivý, vlastně jsem takový očekávala.

Nejoblíbenější předmět, alespoň jeden z těch, co mi všichni říkali, se shodoval s nějakým nejoblíbenějším profesorem. Třeba Cary Lee mi prozradil, že má rád lektvary a že jeho oblíbenou profesorkou je Angela Freedman. (Tedy mimo jiná jména profesorů a předmětů). Další student, Albert Ewell, má nejoblíbenější předmět kupříkladu létání a oblíbenou profesorku Belikovovou (tehdy ještě Almearovou), která ho na létání samozřejmě učí. Lektvary, které učí profesorka Mosetová má rád Yan Cornel Rameo a právě ona je také jeho nejoblíbenějším profesorem. Katie Wolfans baví jasnovidectví a jako oblíbenou profesorku uvedla kolejní Zmijozelu, která právě tento předmět učí.

Každopádně si to můžete zkusit, pokud máte nějaký neoblíbený předmět. Zkuste se příště zapsat k někomu jinému, třeba vás bude hned více bavit. (A nebo ještě mnohem méně.) I když je mi jasné, že ve všech předmětech to nejde, některé učí jenom jeden profesor.

Merlinžel mi více užitečných odpovědí nepřišlo. Buď mi napsali jen oblíbené předměty, nebo jenom profesory. Takže jsem to zde použít nemohla. Ale všem, kteří měli alespoň nějakou snahu přispět svoji odpovědí do mého článku, velice děkuji.

Candy Snow

Komentáře jsou uzavřeny.

\par