Spoveď novej tetuš koľajnej

Napsal/a Lauren L. Beaty     Rubrika: Naše smečka, Nebelvír


Drahí pozemšťania, emzáci a to ostatné nezaradené osadenstvo nášho skvostného hradu. Asi dva dni dozadu nastal ten zlom, kedy som mala možnosť naplno si uvedomiť, že opätovne začína školský rok a ja sa tým pádom dokopávam do tretieho ročníka. Na škole sa deje mnoho zmien, noví učitelia prichádzajú, ďalší aj odchádzajú a taktiež nastala superiózna senzácia. Chrabrej koľaji Nebelvírskej sa zmenil hlavný vodca. Slečnu profesorku Drusilu Addams nahradila profesorka Alen King, ktorú mnohí z vás určite poznajú aj ako učiteľku Obrany proti čiernej mágii. Keďže sama som hrdá Nebelvírčanka, rozhodla som sa našu novú pani koľajnú trochu vyspovedať a týmto vám teda prinášam pár jej postrehov, plánov a zmien, ktoré by rada na svojom novom poste predniesla.

„Aká bola vaša reakcia, keď vám bol post koľajnej riaditeľky zverený?“
O post kolejní ředitelky Nebelvíru jsem se prala ještě s jednou velice vhodnou adeptkou. Stálo mě to dost úsilí, ani si nepamatuji, kdy jsem tak pracně musela dělat sama sobě něco, jako kampaň. Když ale přišel den D a ředitelka školy svolala poradu, bylo to vskutku napínavé. Většinou nebývám napjatá, ale Alexino dramatické vyhlašování jejího rozhodnutí s dlouhými pauzami, mi zatajovalo dech. Když ale vyřkla mé jméno, byla to neuvěřitelná úleva a radost zároveň. Musela jsem to ještě chvíli prodýchávat a poté jsem se hned pustila do aktivit spojených s přípravami pro kolej.

„Čo považujete za momentálne negatívum Nebelvíru?“
Negativum Nebelvíru? Pro mě Nebelvír vždy představoval rodinnou kolej s bojovou atmosférou. Vždy měl různorodé povahy, které bylo někdy nutné okřesat a o tu výchovu vždy šlo. Nemůžu říct, že by tahle kolej měla nějaké výrazné negativum. Spíš bych řekla, že je zde dost zanedbaných míst, které je nutno oprášit jako kolektivní aktivity, výlety, zápal do boje o pohár a výchova studentů. Všechno to v koleji je, ale trochu, řekněme zašlé.

„Máte na pláne nejaké výrazné zmeny?“
Co se výrazných změn týče… asi ano. Nevím přesně, jak to vypadalo v koleji přede mnou a zda můj systém bude výraznou změnou, ale zajisté to nějaká změna bude. Hodlám oprášit kolejní výlety, které plánuji dva krát ročně. Výlety, jaké kdysi pro nás dělal dobrodruh a Nebelvírský vůdce Lukas Goldhair. Taky jsem již zavedla kolejní setkání, kde se budou konat informační bloky o různých oblastech výuky, bodů a kolejních aktivit. Bude se tam volit Nebelvírčan měsíce, co bude zasloužilý student, který si posléze převezme vylosovanou odměnu. Samozřejmě tohle je jen zlomek toho, co to všechno skutečně obnáší. Mám v rukávu ještě jedno malé/velké překvapení, které se doufám bude nebelvírčanům líbit.

„Vy a spolupráca s Primusom a Prefektmi. Ako by ste ju opísali?“
Ke spolupráci s primusem, panem O’Brienem, nemám moc co dodat. Je to takový ideální stav, kdy je primus tělem i duší vždy přítomen, takže je skutečně mou pravou rukou. Co se prefektů týče, máme dva nováčky, kteří se zatím neměli možnost moc projevit, takže tam se to uvidí. Ti dva starší jsou oba akční, každý v jiném směru. Pan Holeac naštěstí v tom správném a to v nebelvírské patronádě, kterou vede dobře. Slečna McRowellová se zatím ukazuje ale v celkem nepříjemném světle a kdo ví, jak dlouho s ní dovedu spolupracovat. Je drzejší než já v jejím věku a myslím, že moje drzost celkem hraničila s postem prefekta. Takže když to shrnu spolupráce s primusem skvělá, s prefekty dobrá až na jednu výjimku.

„Aký je váš názor na doterajšie bodové úspechy červenej koľaje?“
Bodové úspěchy koleje Nebelvíru jsou mizerné. Když se podívám do minulosti, tak Nebelvír vyhrál pohár třikrát v historii školy a to během mého studia. Je to tedy více než dobrých deset let, co na pohár nesáhl. A opět to naženu na vlnu motivace studentů přes výchovu a komunikaci s nimi. Rodinnou atmosféru a zcelení, měl vždy na svědomí kolejní ředitel, tehdy pan Goldhair. Dokázal nás držet pohromadě jako kolektiv, mít společné zážitky a my jsme se mu pak společně snažili udělat radost pohárem a naší snahou. Takže se pokusím alespoň částečně napodobit jeho styl a postupem času, určitě se mi to nepovede za jeden rok, se dopracovat k podobnému stavu, kdy Nebelvír bude fungovat jako jeden velký tým.

„Aké sú vaše spomienky na vaše študijné roky? Máte nejaký výrazný zážitok, na ktorý nikdy nezabudnete?“
Vzpomínky na mé školní léta jsou tak narvané událostmi, že jen těžce vyberu jednu, o které bych řekla, že je hlavní na kterou nezapomenu. Je jich mnohem víc. Ale pokusím se to zaměřit na kolej, když už se tenhle rozhovor vede na toto téma. Říkala jsem to už předtím a trochu se budu opakovat… ale pro mě velice silným zážitkem byl vedoucí koleje, který jí stmeloval a bral nás na úžasné výlety, kde jsme se vzájemně poznávali. Možná… teď mě napadá. Ve čtvrtém ročníku se mi povedlo téměř umřít a jen kouzla mě držely při životě. Má existence tou dobou nebyla příliš bezpečná pro okolí a myslím, že to byla i poslední kapka, která donutila pohár přetéct a profesor Goldhair nás vzal na velice nebezpečnou výpravu. Tam nejen mě, ale pár dalších studentů podobně nebezpečných pro své okolí, vedl k získání léku. Za způsob, jakým o nás pečoval, jsem mu nesmírně vděčná.

Nakoniec by som chcela profesorke King popriať veľa šťastia v jej novej významnej úlohe, ktorú bude pre nový školský rok vykonávať a my Nebelvírski  môžeme len dúfať, že to s nami zvládne.  Zároveň by som jej rada týmto aj poďakovala, takto verejne za celú našu koľaj za to, že o nás tak bojovala a určite aj za všetko, čo má v pláne pre nás urobiť.

Lauren L. Beaty

Tagy: , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par