Praktické využití kouzel: dárek snadno a rychle

Napsal/a Korespondenti     Rubrika: Mrzimor, Novinky

Vánoce se blíží rychleji než novoroční dávka testů, a tak už opravdu je na čase začít přemýšlet nad tím, co dáte svým blízkým. A jestli máte v kapse akorát díru, popřípadě na vánočních trzích nenajdete nic, co by vám učarovalo, můžete zkusit něco vyrobit. O čemž ostatně bude tento text, který vůbec nepublikuji s jistou nadějí, že se dostane před mou budoucí zkouškovou komisi a ta si mne zapamatuje jako talentovaného čaroděje s neotřelými nápady. A vy můžete těmito výrobky obdarovat své oblíbené profesory přeměňování a ukázat jim, že jim o hodinách nespíte, ba dokonce trénujete i o svém volnu. Úvod bychom tedy měli, jdeme na věc.

Jelikož jsem v čase Halloweenském netrávil svátek na hradě, nýbrž byl na svatbě své tety, dostal se mi do rukou i jakýsi dámský časopis s novými módními kolekcemi. Sestra mi ho strčila pod nos s tím, že tam vyobrazené náušnice jsou naprosto boží a vyloupila by kvůli nim Gringotty. A třebaže představa sestry v Azkabanu byla docela lákavá, jelikož mnohasty galeony na módní náušnice skutečně nedisponujeme, nakonec jsem se rozhodl celou věc vykoumat. Protože podle mnou provedeného průzkumu* je správně zvolený šperk vhodným dárkem pro 78 % žen**, a to už je dost slušná šance, že se trefíte. Navíc sice mluvím o holkách, protože těch je na Bradavicích z nějakého neznámého důvodu asi třikrát tolik (opět můj výzkum*), ale stejný postup jde využít i pro výrobu dárku pro kluky. Ale dost již planého tlachání, pojďme si říct, jak na věc.

Co k originálnímu dárku budete potřebovat?

  • Učebnici transfigurace, kterou si za bezkonkurenční cenu 2 galeonů můžete koupit u Loka, popřípadě za ještě lepší cenu 36 srpců u mne.
  • Hůlku či alespoň druháka s hůlkou.
  • Materiál vhodné velikosti (kamínky, kaštany, skleněnky, železné kuličky, ulomenou nohu od skříně, papír mimochodem vypadá také skvěle).
  • Případné další komponenty jako jsou ty železné háčky na náušnicích, drátky, pérka, nůžky, kleště, zavírací tentononci a jiné věci.
  • Určitě se neztratí špejle, párátka, něco na vytlačení, formičky,…

No a to je vše. Ve skutečnosti potřebujete hlavně tu hůlku a nějaký materiál.

Kouzlo z učebnice

  • Formule: Comudurito (obecná); Promoduriti (zvýšení)/Deprimoduriti (snížení)
  • Výslovnost: [‚komu’durito]/[‚promo’duriti]/[‚­deprimo’duriti]
  • Inkantace: Zvedneme hůlku mírně nad levé rameno, prudce s ní švihneme po přímce skosené od levého ramena k pravému boku. Následně pokračujeme smyčkou točenou doleva a pak ruku zvedneme nahoru pro zvýšení tvrdosti nebo spustíme dolů pro snížení tvrdosti.
  • Účinek: Zvýší/sníží tvrdost objektu
  • Vedlejší účinky: Hrany či hroty předmětu mohou být během provádění kouzla a bezprostředně po něm ostřejší.

Mým cílem bylo stvořit kamennou náušnici, a tak jsem zvolil logicky kámen. Jako vhodný mi přišel křemen, ale tak je to v podstatě jedno. Prostě kámen nebo jiný materiál, na nějž použijete nejprve Deprimoduriti, abychom získali hmotu podobnou staré dobré modelíně. Kámen tak lze různě tvarovat či do něj jde něco opatrně vyrýt. Jenom s různým krájením a propichováním pomalu, protože kouzlo při porušení struktury hmoty zmizí. Může se tedy stát, že vám nůž „zamrzne“ v kameni, ale to není žádná katastrofa a jednoduše kouzlo použijte znovu. (Jo, takhle nějak to nejspíš Merlin vykoumal s tím mečem v kusu šutru.)
Jakmile bude motiv hotový, doporučuji za pomoci Promoduriti lehce tvrdost zvýšit, aby se výtvor během propichování nezmačkal, neohnul a podobně. A až budete hotoví, výrobek pochopitelně stejným kouzlem vytvrďte.

Jestliže neholdujete kamenným náušnicím, jde v podstatě totožným způsobem s trochou šikovnosti vytvarovat kámen do podoby nějaké misky, sklo například vtlačit do připravené formy-obtisku a udělat si tak například skleněnou srnčí stopu. S kouzly si jednoduše lze vyhrát a třeba takové vytvrzelé origami vypadá vážně skvěle. Moje sestra tedy áchala nad náušnicemi z motýlých křídel, jenž by takto upravit předpokládám také šly, aby se netrhaly a podobně. Jenže mi to připadá dost kruté, tak má holt smůlu.

No a to je vše. Pokud jste se pod vlivem tohoto článku rozhodli seknout s učením a vstoupit na mudlovský šperkařský trh, nezapomínejte mi pravidelně posílat šeky s nějakým tím procentem z výdělku. Jinak si užijte klidné svátky, a pokud váš dárek nezapůsobí, nic si z toho nedělejte. Nejte v tom sami!

James Hroozley

* Žádný průzkum jsem fakticky neprováděl a čísla si jednoduše vymyslel.
** Ať dáte holce cokoliv, zaručeně existuje věc, kterou chtěla mnohem víc. Je tedy nezbytné se smířit s faktem, že valné většině dívek se prostě nezavděčíte. Ale to neznamená, že můžete rezignovat. Jo, je to složitý.
(Poznámka šéfredaktorky pro méně zdatné počtáře: Vůbec si u něj tu učebnici nekupujte. Ta cena je totiž o celé 2 srpce větší jak u Loka. Ale pšššt, ode mě to nikdo nemá.)

Tagy: , , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par