Článek o článku

Napsal/a Katie S. Wolfans     Rubrika: Hadí Jazyk, Zmijozel

Konec roku se už jistě blíží, což znamená začátek námi všemi milovaných prázdnin. Prváci odcházejí se svým prvním a určitě i (doufejme) dobrým vysvědčením, starší sice také, ale u nás to přeci jen není, kdo ví jaká událost. Nepochybně se většina těší i na závěrečnou slavnost, každopádně já dostala jeden nápad na článek. A raději jsem se ho rozhodla napsat hned, jelikož často zapomenu, co jsem to chtěla. Naštěstí jsem měla volný večer a v ložnici jsem byla sama, původně jsem chtěla jít psát jinam, neboť v ložnici to moc nejde, ale poslední dobou je všude moc plno, to bude tím, jak se všichni už těší na prázdniny a podobně. Což znamenalo to, že jsem si lehla na postel a začala psát…


V první řadě jsem ráda, že se nám znovu podařilo získat školní pohár, již po desáté v řadě. Ale i přesto je tu pár věcí, které bychom měli vylepšit do příštího roku a je tu další možnost, jak reprezentovat naši kolej. A co jiného bych mohla mít na mysli, než psaní článků?

Já sama jsem jich sice příliš nenapsala, a ani nemůžu slíbit, že se to do příštího roku zlepší… přece víte… ty NKÚ. Ale rozhodně se budu snažit, přeci jen je z toho hodně výhod.

První z těch výhod je jenom v rámci naší koleji, alespoň si to myslím, tak či tak je tento článek stejně psaný pro všechna háďata. Když napíšete článek (a samozřejmě pokud bude normální a půjde vydat) dostanete nějaké ty peníze. Opravdu momentálně nevím kolik, ale to nevadí. Psaní článku vám ušetří čas, který byste strávili na brigádě, jestliže jej napíšete, bude to trvat chvíli a dostanete také zaplaceno, navíc je to i zábavné, alespoň někdy.

Napsáním nějakého článku můžete například zjistit, že vám to jde a moc vás to baví a hned zjistíte, co chcete ve svém životě dělat. Být redaktorem.

Ke všemu… když napíšete článek, kam se podepíšete, budete hned známější. Třeba si vemte, že vás nikdo nezná a ani neví, že někdo jako vy existuje. Když si vaše jméno přečte u článku, tak alespoň bude vědět, že existujete, což je pozitivní.

Teď je tu samozřejmě asi ta nejlepší možná výhoda. Je snad jasné, že jakmile uvidíte svůj článek v Bradavičníku, budete mít radost, ale to není to hlavní, v první řadě budete mít dobrý pocit, že jste udělali něco pozitivního pro kolej. Nezní tohle dobře? Podle mě ano a k tomu je tu jenom jedna nevýhoda, zabere vám to trochu času, ale jak jsem psala, klidně to může být čas, který byste využilo tím, že budete pracovat na brigádě.

Jiná nevýhoda určitě není, a jestliže si myslíte, že psát neumíte, stejně to můžete zkusit, za to přeci nic nedáte, jen čas šéfredaktorů, kteří to budou muset přečíst, ale to nikomu jistě nevadí. Nevíte o čem psát? To je jednoduché, můžete například napsat o něčem, co se vám stane o prázdninách, to není vůbec složité a navíc to stačí napsat už o těch prázdninách, a tím pádem máte více času později, v Bradavicích.

Další články, respektive témata k nim často vznikají z důvodu nějakého svátku či oslavy, na který se autor dostaví. Je jedno, jestli je v cizí zemi či rovnou u nás doma, dá se o tom napsat tak či tak. Když už jsem zmínila ty svátky, musím říct, že o nich jde psát jako o historii, tedy jak se slavili předtím, kdy vznikly, popřípadě jak je slavili různé země a jak je slaví teď. Nebo jestli se jmenují stejně v té  v té zemi. Další téma je zločinost. To bývá hodně zmiňováno. Například když někomu vykradou dům, někoho za něco zavřou do Azkabanu a další podobné. Témata k článkům mohou vzniknout i příčinnou nějaké velké události. Tím mám namysli famfrpálový zápas nebo nějakou jinou soutěží. Když se stane, že nějaký kouzelník vymyslí lektvar, napíše knihu, objeví nějakou novinku, co se stala už dávno, prostě udělá něco významného a obdivuhodného, taktéž se o něm napíše. Většinou se dělá i rozhovor s tou osobou. Často se píše i o tom, když je člověk   svědkem jakési neuvěřitelné, a nebo vtipné příhody či jakéhosi skandálu. Hodně se vidí, že když někdo otevře nějaký nový podnik, tak se dostane do novin. Také se píše zhodnocení nebo porovnávání, když se nějaký redaktor dostane dovnitř. Vlastně kritiky tam bývají často. Když se samotný redaktor někam vypraví, na nějaký výlet do divočiny nebo tak, určitě to nebude jenom tak, zničehonic, ale bude o tom chtít napsat. Další hodně častou věcí je vzít si nějakou, zcela náhodnou věc a u té najít různé jiné funkce a ty popsat. Tyto články bývají velmi zajímavé.

Ono existuje mnohem více možností, jak vymyslet téma k článku, ale já myslím, že tohle prozatím stačí.

Všem vám přeji krásné prázdniny plné odpočinku a psaní,

Katie Susanne Wolfans

Tagy: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par