Blíží se Vánoce, aneb jaké budou ty vaše

Napsal/a Korespondenti     Rubrika: Hadí Jazyk, Ve školní lavici, Ze světa kouzel, Zeleným inkoustem, Zmijozel


Stejně jako každý rok touhle dobou řeší všichni to samé: Vánoce jsou za dveřmi! Co asi dostanu za dárky? Budu se svou rodinou nebo zůstanu na hradě s přáteli? Kdo z nás byl asi nejhodnější? Jak letos oslavím Vánoce? Bude sníh, nebo bude teplá zima a budou Vánoce na blátě? Dostanu svoje vysněné koťátko?

Spousty a spousty otázek se každému z nás honí hlavou a všechny se vlastně týkají jenom jedné věci a to právě již zmiňovaných Vánoc. Někteří z nás Vánoce přímo milují, jiní je zase nesnášejí a někteří volí zlatou střední cestu.
Říká se, že ten kdo Vánoce přímo miluje a chce je mít za každých okolností perfektní má více starostí než radostí, ale je pravda, že precizně připravené a naplánované Vánoce mají také něco do sebe. Ten kdo Vánoce nesnáší, si prý Vánoce nikdy neužije, protože už od začátku myslí negativně. A ten kdo volí střední cestu, to znamená, že do Vánoc není učiněný blázen, ale ani není takový, že by se na Vánoce vůbec netěšil, si Vánoce prý užije nejvíc, protože má všechno v klidu a nestresuje se. Ať je to tak či jinak Vánoce mají být hlavně o klidu, pohodě a dobré náladě a ať už je člověk tráví kdekoli, měl by být šťastný.

Zeptala jsem se několika z vás a několika našich profesorů, jak to mají s Vánocemi. Některé odpovědi byly očekávané, jiné originální, každopádně jestli Vás zajímá, jak Vánoce slaví Lucia A. Anderson, André McQuinn, Jethro Stringfellow nebo někdo z vaší či jiné koleje čtěte dál!

Já: Máte/Máš rád/a Vánoce?
Raven V. Darkwood: Celkem i jo, už sice nemají tu magickou atmosféru, jako když jsem byla malá, ale jsou fajn. Alespoň máme prázdniny, to je plus.
Andrew Bellow: Samozřejmě. Copak existuje někdo, kdo Vánoce rád nemá?
Alex Clarkson: Kdo by neměl rád Vánoce? Teda jako, občas se to kolem nich až moc přehání a takhle, ale jo, mám je rád.
Sofi Rebane: Vánoce zbožňuji, protože zejména v posledních letech je to pro mě výjimečný čas, který můžu strávit v kruhu své rodiny. Vlastně na ně mám jen hezké vzpomínky, nikdo z mých příbuzných nikdy nevyvolával žádné velké konflikty.
André McQuinn: Vánoce byly vždy mými oblíbenými svátky. Měl jsem starší sestru, takže letní a vánoční prázdniny byly jediným časem, který jsme mohli trávit společně.
Lucia A. Anderson: Ano, Vánoce mám ráda.
Jethro Stringfellow: Vánoce patří mezi mojí nejoblíbenější část roku společně s pár dny před Vánoci, kdy vrcholí přípravy, pečení, zdobení a nákup dárků. Už se nemohu dočkat na letošní Vánoce.

Já: Jak obvykle trávíte/š Vánoce?
Raven V. Darkwood: Poslední 4 roky jsem je trávila na hradě, letos možná poprvé pojedu domů. Žádný speciální rituály nebo zvyky nemám.
Andrew Bellow: Do doby než jsem začal chodit do Bradavic, jsem byl obvykle doma, popřípadě pak u babičky. Ale teď zůstávám jenom vždycky tady s kamarády.
Alex Clarkson: Když jsem ještě nechodil do Bradavic, trávil jsem je s rodinou – a tím myslím celou, takže všema babičkama, tetičkama a takhle, docela otrava. Ale poslední 3 roky je trávím na hradě, takže to tak nejspíš bude i letos.
Sofi Rebane: Jak už jsem psala – většinou ve společnosti své rodiny u nás doma v Tallinnu, s rodiči, babičkou, sestrami a kočkou.
André McQuinn: Obvykle trávím Vánoce s rodinou, se svými dcerami. Což mi vlastně připomíná, že se musím optat pana ředitele, jestli mě i letos na prázdniny pustí mimo školu, nebo jestli už se opravdu službě během prázdnin nevyhnu.
Lucia A. Anderson: Trávím je s manželem, většinou jsme doma nebo se vypravíme třeba do Londýna a procházíme se městem, které oba milujeme. Také jdeme na Vánoční večírek místní organizace psychologické společnosti, popovídat s kolegy, zavzpomínat na studentská léta a probrat, co je nového.
Jethro Stringfellow: Jako profesor trávím Vánoce ve škole (buď Bradavice, nebo Oxfordská akademie). S kolegy si uděláme pěkný oběd/večeři a večer máme Vánoční oslavu, kdy si předáme dárky a prožijeme pěkný večer. Na druhý svátek Vánoční si většinou beru volno a jedu navštívit své příbuzné a rodinu a prožít pěkný den i s nimi.

Já: Jaké je vaše/tvoje nejtajnější vánoční přání?
Raven V. Darkwood: Líbilo by se mi vrátit se v čase a pár věcí změnit.
Andrew Bellow: Abych našel nikdy nekončící čokoládovou fontánu.
Alex Clarkson: Nemám nějaké velké vánoční přání, protože v to, že na Vánoce se dějí zázraky, moc nevěřím.
Sofi Rebane: Nejmenovaný bradavický profesor oděný pouze do rudé stuhy – to by bylo pro ostatní u stromku překvapení! Ale do mojí vánoční punčochy by se asi nevešel.
André McQuinn: To Vám přece nemůžu prozradit!
Lucia A. Anderson: Nejtajnější Vánoční přání vám říci nemohu, pak by se přece nesplnilo! 🙂
Jethro Stringfellow: Kdybych Vám to řekl, už by nebylo nejtajnější. Takže si ho nechám pro sebe. Ale není to nic materialistického jako třeba nové koště nebo spousta čokolády.

Já: Jakou věc si letos nejvíce přejete/přeješ?
Raven V. Darkwood: Momentálně mám všechno, co chci, takže ani žádné speciální přání letos nemám.
Andrew Bellow: Zvládnutí NKÚček aspoň na přijatelné.
Alex Clarkson: Žádnou věc si nepřeju, přeju si jen to, abych mohl Vánoce s trávit s tou jedinou osobou, kterou tu potřebuju.
Sofi Rebane: Když jsem byla menší, chtěla jsem vždycky poníka, letos jsem povýšila na jednorožce.
André McQuinn: Teplo rodinného krbu. Jak se mi mé dcery už nějakou dobu snaží taktně naznačit, je čas přestat truchlit a začít zase žít. Kdybych měl použít jejich slova, tak prý nejsem ještě tak starý, abych seděl zašitý ve své pracovně se starým fotoalbem.
Jethro Stringfellow: To co vždy – štěstí, zdraví a dlouhý život. A když dostanu nějakou pěknou knihu, budu také opravdu rád.

Já: Jak by podle vás/tebe vypadali dokonalé Vánoce?
Raven V. Darkwood: Bez dramat! A bez hořícího stromku! Ne, mě by k dokonalým Vánocům stačilo strávit celej den s jednou osobou, někde v klidu domova.
Andrew Bellow: Kdybych je celý mohl strávit ve společnosti jedné nejmenované zmijozelské primusky.
Alex Clarkson: Dokonalé Vánoce? Nemám představu, protože mi přijde, že každé Vánoce, ke kterým se nevážou nějaké problémy, jsou dokonalé.
Sofi Rebane: Spousta sněhu, ovšem pozorovaná jen zevnitř od krbu, horký punč, přítomnost nejbližších. Takže vlastně skoro každé mé Vánoce jsou svým způsobem dokonalé.
André McQuinn: Rozhodně by se jich neúčastnila má tchýně…
Lucia A. Anderson: Dokonalé Vánoce? Já o tom nějak nepřemýšlím, jsem ráda, že si v rámci možností můžeme s manželem udělat hezký program.
Jethro Stringfellow: Takové Vánoce by nikdy neskončily a trvaly věčně. Byl bych se svou rodinou i přáteli – kolegy a bylo by nám opravdu dobře.

Já: Kterou část Vánoc máte/máš nejraději?
Raven V. Darkwood: Vždycky jsem měla nejradši tu část před Vánocema, když se všichni těší, atmosféra je vánoční. Po Vánocích už ta atmosféra nikdy není tak zvláštní.
Andrew Bellow: Rozdávání dárků a samozřejmě nejbáječnější večeři.
Alex Clarkson: Rozhodně ty části, kdy se jí. Jídlo je na Vánocích nejlepší!
Sofi Rebane: Atmosféru Vánoc zbožňuji celou, užívám si ji až do Nového roku, ale nejraději mám asi 25. prosince dopoledne, kdy každý rok chodíváme s tatínkem a sestrami bruslit na zamrzlé jezero.
André McQuinn: Přece ráno pětadvacátého, když ještě v pyžamu a papučích zamířím k vánočnímu stromku! V každém z nás je kus dítěte, to jste nevěděla?
Lucia A. Anderson: Nepochybně mám nejraději to, že mohu být s manželem víc než jen na pár hodin nebo den.
Jethro Stringfellow: Jak jsem již psal k první otázce, nejradši mám 24. prosince a hlavně dobu příprav, kdy víte, že už se to opravdu blíží, všude hrají koledy, skřítci připravují cukroví, zdobíme školu a tak. 25. a 26. prosince už na mě připadá smutek, že Vánoce odcházejí a budou zase za rok.

Napsala: Aria Marley

Tagy: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

\par